Mattips

Förvara choklad i kylen: varför det inte är en bra idé

Förvara choklad i kylen: varför det inte är en bra idé

Kylskåpet är inte precis det bästa stället att förvara godiset på: Kyla, fukt och främmande lukt har en negativ effekt på chokladen. Det är därför choklad inte hör hemma i kylen Bra choklad har komplexa aromer som vin av hög kvalitet. Problemet: vid låga temperaturer kan chokladen inte utveckla sin arom optimalt. Å andra sidan anses rumstemperatur vara den perfekta temperaturen för njutning. Om chokladen redan finns i kylen är det bäst att låta den stå ute en stund innan du äter den – då smakar den bättre. En annan anledning att inte ställa chokladen i kylen: den tenderar att…
Läs mer
Det är därför vatten smakar bättre från glasflaskor

Det är därför vatten smakar bättre från glasflaskor

Vi dricker mineralvatten varje dag. Det som är slående är att produkterna ibland smakar olika. Arno Steguweit, professionell vattenprovare, förklarar skälen till detta i tre frågor. Mineralvatten från glasflaskor ska smaka bättre. Är det rätt? Det är faktiskt något med det: Vatten från glasflaskan brukar smaka fräschare och klarare. Detta beror på att plastflaskor inte är 100 procent lufttäta och lukt kan absorberas från miljön. Smakar mineralvatten annorlunda? Hur som helst. I princip har varje mineralvatten sitt eget fingeravtryck. Men det beror också på din egen uppfattning om du smakar eller inte. Det är inte alla som uppfattar mycket salt…
Läs mer
Frysa druvor: Hur man håller druvorna fräscha och krispiga

Frysa druvor: Hur man håller druvorna fräscha och krispiga

Druvor med en skillnad: Under den varma årstiden kan det löna sig att inte lägga druvorna i fruktkorgen eller kylskåpet som vanligt plats, men i frysen. För där blir de uppfriskande, söta aptitretare. Eller: Tillsätt helt enkelt de iskalla druvorna till drinken. De håller sommardrinken sval utan att vattna ner den som isbitar. Dessutom är de ett vackert blickfång. Frysta druvor kan också vara en fruktig höjdpunkt i efterrätt. Frys druvor: Dessa sorter är bäst Frågan uppstår, vilka druvor är bäst att frysa? I teorin kan du frysa vilken typ av druva du vill. I praktiken är gröna druvor mindre lämpliga…
Läs mer
Frys in jordgubbar – och förläng därmed jordgubbssäsongen

Frys in jordgubbar – och förläng därmed jordgubbssäsongen

Jordgubbar är i säsong från maj till juli. Frukten smakar så klart bäst färsk. Du kan också enkelt frysa jordgubbar för att ha tillgång till resten av året när jordgubbar bara finns från långt borta länder. Du bör undvika tidiga jordgubbar och importvaror: frukterna har färdats långt – och är därför allt annat än hållbara. De flesta tidiga jordgubbar kommer från Spanien, där konventionell odling förorenar miljön. Frys jordgubbar – de bästa metoderna Det finns två sätt att frysa jordgubbar: du kan frysa jordgubbarna hela eller så kan du puréa dem i förväg. #1: Frys in hela jordgubbar Så här…
Läs mer
Fördelar med Storkok i en Stressig Vardag

Fördelar med Storkok i en Stressig Vardag

Välkommen till artikeln där vi utforskar fördelarna med storkok i en stressig vardag! Vi vet alla hur utmanande det kan vara att jonglera arbete, familj, och andra åtaganden samtidigt som vi försöker laga hälsosamma och välsmakande måltider varje dag. Här kommer storkok in i bilden som en livräddande lösning för att hantera stress och tidsbrist när det kommer till matlagning. I dagens samhälle lever vi ofta i snabbköpens era, där snabbmat och färdiga måltider verkar vara den enklaste utvägen när tiden inte räcker till. Men vi vet också att dessa alternativ inte alltid är hälsosamma eller ekonomiskt hållbara i längden.…
Läs mer
Smarta Tips till Matlagning i en Stressig Vardag

Smarta Tips till Matlagning i en Stressig Vardag

Livet idag kan vara en ständig kamp mot klockan. Med stressen och brådskan som följer med det moderna samhället är det lätt att prioritera bekvämlighet framför hälsa när det kommer till matlagning. Men även i en stressig vardag är det viktigt att ta hand om vår hälsa och äta hälsosam mat. Så hur kan vi hitta en balans och laga näringsrik mat även när tiden inte är vår bästa vän? I denna artikel kommer vi att utforska några smarta tips som kan hjälpa dig att navigera genom matlagningen i en stressig vardag. Det finns ingen tvekan om att vår livsstil…
Läs mer
Grilla sparris: Hur man lagar sparris på gallret

Grilla sparris: Hur man lagar sparris på gallret

Klassiskt serveras sparris med Hollandaisesås och potatis. Men vårvädret inbjuder till att grilla och äta utomhus. Hur lyckas egentligen sparris på grillen? Grilla sparris: detta är viktigt att notera De friska sparrisspjuten, som förser oss med vitaminerna C och E samt mineralerna magnesium och kalium, smakar inte bara gott kokta eller i soppa. Sparris skär också en fin figur på grillen: Grön sparris är lätt att rosta och grilla. Efter cirka tio minuter på gallret är sparrisen klar.Du kan också lägga vit sparris på grillen. Du bör dock skala och marinera den innan (receptet finns nedan). Med ett träspett kan du sticka…
Läs mer
Gör ditt eget iste: ett snabbt recept på kall förfriskning

Gör ditt eget iste: ett snabbt recept på kall förfriskning

Iste är en fantastisk förfriskning varma dagar - men drycken är inte problemfri Färdiggjord is teer innehåller mycket socker, smakämnen och konserveringsmedel. Det tar inte lång tid att göra iste själv, det finns inga konstgjorda tillsatser - och du kan bestämma smak fritt. Fruktig, iskall och underbart uppfriskande - på sommaren är det inget som slår ett iste för att släcka törsten. Tyvärr innehåller konventionella isteer från handeln mycket socker och oftast även färgämnen och konserveringsmedel. Så vad kan du göra för att slippa gå utan en uppfriskande drink? Väldigt enkelt: Du gör iste själv   Gör iste själv -…
Läs mer
Grilla fårost: Hur man gör kryddig fetaost från grillen

Grilla fårost: Hur man gör kryddig fetaost från grillen

Grillad fetaost ger variation vid grillning och är väldigt lätt: Grillfeta – så fungerar det Ingredienser till grillad fetaost: 1 bit fetaost 1 till 2 matskedar olivolja olja ½ vitlöksklyfta färska örter (om du inte har färska örter till hands, du kan också använda frysta örter) Grillplåt i rostfritt stål , alternativt stora kålrabbi eller savoykålblad Förberedelse: Ta bort fetaosten från förpackningen, låt rinna av och lägg i mitten av grönsaksbladen eller i den rostfria skålen Smaksätt fetaosten Olivolja och finhackad vitlök. Vind in fetaosten och se till att bladen är väl tätade på alla sidor. Om du grillar osten…
Läs mer
Gör iskaffe själv: 4 snabba och enkla recept för sommaren

Gör iskaffe själv: 4 snabba och enkla recept för sommaren

Varma dagar smakar kaffet ännu bättre kylt. Varför inte göra ditt eget iskaffe? Du behöver bara några få ingredienser och lite tid. Vanligtvis är det bara att vänta på kylningstiden. Det klassiska iskaffet består av kaffe, vaniljglass, mjölk och grädde. Vi visar dig receptet och tre andra idéer: med kaffe eller vaniljbitar och ett recept på det berömda kola-iskaffet. Iskafferecept: Klassikern Du behöver dessa ingredienser för ett glas hemlagat iskaffe: 200 ml starkt kaffe eller en dubbel espresso vaniljglass (ca 2 till 3 skopor) En skvätt mjölk eller växtbaserad mjölk som havremjölk grädde valfritt: socker, kakao, isbitar Klassiskt iskaffe: förberedelsen…
Läs mer