Förvara choklad i kylen: varför det inte är en bra idé

Förvara choklad i kylen

Kylskåpet är inte precis det bästa stället att förvara godiset på: Kyla, fukt och främmande lukt har en negativ effekt på chokladen.

Det är därför choklad inte hör hemma i kylen

Bra choklad har komplexa aromer som vin av hög kvalitet. Problemet: vid låga temperaturer kan chokladen inte utveckla sin arom optimalt. Å andra sidan anses rumstemperatur vara den perfekta temperaturen för njutning. Om chokladen redan finns i kylen är det bäst att låta den stå ute en stund innan du äter den – då smakar den bättre.

En annan anledning att inte ställa chokladen i kylen: den tenderar att för att acceptera främmande lukter – speciellt om den redan har öppnats och inte längre är helt packad. Detta kan påverka smaken. Choklad bör därför inte placeras i närheten av matrester eller starkt luktande livsmedel som t.ex. Fisk, korv eller ost . Detta gäller särskilt för vit choklad: Den har den högsta andelen kakaosmör av alla typer av choklad. På grund av sin relativt höga fetthalt är den en bra smakbärare

Om du ändå inte vill klara dig utan kyld choklad, packa bättre i en lufttät behållare, till exempel i en matlåda.

Chokladglass är populärt bland både barn och vuxna. Vi tog en närmare titt på 20 typer av glass: Många övertygar med innehåll och smak. Vi kan dock inte avfärda chokladglassen utan kritik.

Fukt orsakar vita avlagringar

Alla känner till vita pålägg som får en chokladkaka att se gammal och oaptitlig ut. Men de har inte nödvändigtvis med ålder att göra. De orsakas av fukt och en kraftig temperaturförändring. Om chokladen tas från det kalla, fuktiga kylskåpet till en varm miljö, kondenserar vattnet på ytan och löser upp sockret.

När vattnet avdunstar igen kristalliserar sockret ut. Då syns en gråaktig, sträv och kornig konsistens, den så kallade sockerblomningen. Även om det är helt ofarligt för hälsan och inte ändrar smaken ser det inte snyggt ut.

Förvara choklad i kylskåp endast i undantagsfall fall

I princip ska choklad bara hamna i kylen om det finns inget annat sätt. På sommaren, till exempel, kanske vindsbor inte har lätt för att skydda choklad från värmen och därmed från att smälta. Då är det såklart godare i kylen.

Men se till att godiset är lufttätt att linda. På så sätt skyddar du dem från främmande lukter och fukt. Chokladen är för övrigt i särskilt goda händer i sidofacket: Detta är den varmaste platsen i kylskåpet.

    Är mörk choklad verkligen nyttigare än ljus?

Mörk choklad har ett rykte om sig att vara nyttigare än ljus. Den innehåller trots allt mer kakao och mindre socker. Men är det verkligen bättre på grund av det?

Förvara choklad: Hur man gör det rätt

Vad är det bästa sättet att förvara chokladen? Den optimala lagringstemperaturen är 12 till 18 grader. Det är bäst att deponeras på en mörk, sval plats såsom ett skafferi eller källare. Det är viktigt att förpacka öppnad choklad lufttätt.

Slutligen låter ljus och luft fetterna i chokladen oxidera. Detta leder till en stark smakförändring och en obehaglig lukt. Även här är vit choklad särskilt mottaglig, medan mörk choklad är mest motståndskraftig på grund av sin höga kakaohalt.

värme skadar också chokladen – inte bara för att den smälter konfekten. Ännu högre temperaturer gör att chokladen ”åldras” snabbare: om den till exempel lämnas i solen vandrar fetterna upp till ytan och kristalliseras så fort chokladen svalnar igen. Ett vitaktigt-gråaktigt, fläckigt täcke utvecklas – den så kallade fettblomningen.

Den liknar sockerblomning, men är lika helt ofarlig. Fettblomning är faktiskt en helt naturlig process. Om det lagras felaktigt inträffar det dock tidigare.

Följande gäller för obekymrad chokladnjutning:

Förvaras svalt, men inte för kallt

Mörkt, välj luktfri plats

Packa lufttätt om den öppnas

 

Undvik temperaturfluktuationer och luftfuktighet

 

Ren choklad möglar sällan

Om chokladen förvaras på rätt sätt håller den oftast längt efter bäst-före-datum. Tumregeln är: ju högre kakaohalt, desto längre kan den avnjutas. Med tiden tappar den bara sin arom och smak. Dessutom är socker eller fettblomning endast synfel och inget mögel. Skamlad choklad kan därför ätas utan att tveka eller användas till bakning

Ren choklad möglig sällan på grund av dess låga vattenhalt. Om det händer är det mer sannolikt att det beror på frukten, nötterna eller fyllningarna den innehåller. Det är i allmänhet inte lätt att upptäcka riktigt dålig choklad. Om du är osäker, lita på dina sinnen och lukt henne eller smaka en bit. Om chokladen luktar härskt och smakar unket är den redo att slängas.

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade