Torka tomater: Så fungerar det – även utan dehydrator

Torka tomater

Körsbärstomater, plommontomater eller stora bifftomater: de röda frukter finns i många former, storlekar och smaker. Men de smakar inte bara gott när de är färska, utan också torkade.

Vi visar ett enkelt recept på att torka tomater själv och berättar vilka sorter som passar bäst för detta. Det praktiska: Om du gör torkade tomater själv och inte köper dem sparar du på plast- eller glasförpackningar och har stor möjlighet till återvinning om du kunde få in en frodig tomatskörd.

Torka tomater i ugnen

Torkade tomater lyckas enkelt och tillförlitligt i en dehydrator, men du behöver inte köpa en ny köksmaskin om du vill torka tomater själv. Den fungerar även bra i ugnen.

Ingredienser för soltorkade tomater

1 kg mogna tomater

 

grovt havssalt

Medelhavsörter, såsom rosmarin, basilika och timjan

beroende på preferens: 5 till 10 vitlöksklyftor

Så görs det:

Tvätta och halvera tomaterna och lägg med snittsidan uppåt på en plåt klädd med bakplåtspapper eller bakmatta.

Om du använder färska örter: Hacka dem fint. Skiva vitlöken tunt.

Strö över på halverade tomater grovt med havssaltet och örterna och täck dem med vitlöksskivorna

 

Sätt in tomaterna i ugnen på 80° C i sex timmar. Viktigt: Stick in en matsked i dörren så att fukten kan komma ut.

Skalade tomater i testet: hormongift som finns i konserverade tomater

Bisfenol A blir ett problem i konserverade grönsaker: Alla skalade konserverade tomater i vårt test överstiger den dagliga dosen, som enligt senaste resultat anses okritiska. Å andra sidan är bara två produkter från glaset rena. Vad händer?

Torka tomater i solen?

I södra Italien torkas tomater traditionellt i solen. Tyvärr orkar inte solen alltid torka de röda frukterna tillräckligt. Du kan dock prova flera varma sommardagar i rad.

Följ dessa steg:

Tvätta tomaterna och skär dem på mitten eller skär stora tomater i skivor ca. en centimeter tjock.

Salta och krydda frukten som ovan och lägg med snittsidan nedåt på ett galler.

Ställ ställningen på ett soligt och luftigt ställe och sätt om möjligt ett myggnät över det.

Vänd tomaterna med några timmars mellanrum och låt dem torka i cirka tre dagar totalt. Frukten är klar när den ser krympt ut och har krympt.

Är alla tomater lämpliga att torka?

I princip kan du använda alla typer av tomater för torkning. Vissa sorter är dock särskilt väl lämpade: Bourgogne tomater har ganska fast kött och en tunn hud och kan därför lätt torkas. Mindre tomater som körsbärstomater torkar snabbare och smakar behagligt sött.

Tomatketchup: Varför Heinz ketchup är den stora testförloraren

Konsumenter köper mycket mögelgifter och socker med Heinz-ketchupen i vårt test. Ingen annan recenserad produkt har ett jämförbart problem med gifter och en så hög sockerhalt. Två ketchuper är däremot övertygande i alla kategorier och är ”mycket bra”.

Tips på soltorkade tomater

 

En dehydrator är inte nödvändig, men den använder mindre energi än ugnen. Om du torkar tomater eller frukt regelbundet kan köpet löna sig. Tips: Du kanske kan låna en dehydrator.

 

Om du tar bort kärnan och juicen kommer att torka tomaterna snabbare.

Du kan förvara torkade tomater i flera månader i en sval, mörk källare.

Om du blötlägger de soltorkade tomaterna i olivolja så håller de ännu längre.

Fylda i murarburkar och dekorerade med olivolja, en kvist rosmarin och en vitlöksklyfta, tomaterna är också en fantastisk present.

Letar du efter fler återvinningsidéer för tomater? Här är våra förslag: gör ketchup själv, sila tomater, gör tomatpuré, koka tomaterna, gör tomatpålägg själv eller frys in tomaterna.

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade