Bli av med fruktflugor: Gör din egen fruktflugafälla och andra tips mot irriterande fruktflugor

Gör din egen fruktflugafälla och andra tips mot irriterande fruktflugor

Fruktflugor är inte farliga och överför inte sjukdomar. Många äcklas dock fortfarande av de små flugorna på frukten.

Du kan lätt bli av med fruktflugor med hem medel.

Tips inför sommaren: förvara frukten under ett tätmaskigt galler.

Under de varma sommarmånaderna häckar fruktflugor gärna i frukt. De förökar sig explosivt och blir snabbt till besvär. De små skadedjuren gillar särskilt doften av mogen frukt, och de kan lukta till och med lätt skadad frukt över långa avstånd. Vi avslöjar hur du kan bli av med insekterna, som bara är cirka två till tre millimeter stora, naturligtvis.

Gör fruktflugsfälla själv: Så här

Det finns olika fruktflugsfällor på marknaden som du kan använda för att bli av med fruktflugor. Du kan spara pengarna, en effektiv fälla kan enkelt göras av dig själv – utan några kemikalier och med enkla huskurer.

Hur man gör en fruktflugsfälla själv:

Blanda helt enkelt två matskedar vatten med tre matskedar fruktjuice (t.ex. äppeljuice), en matsked av vinäger, lite socker och tillsätt några droppar diskmedel. Vinäger och juice lockar flugor. Tvättmedlet förstör ytspänningen, flugorna kan inte stanna på vätskan och drunkna i blandningen.

Häll i blandningen en liten, grund skål. Om vätskan också har spridit sig till skålens kant, rengör den. Annars finns risken att flugorna håller sig på den säkra sidan och inte ens vågar ta sig till själva fällan.

Borde vara huskuren Om det inte fungerar efter några timmar är det bara att tillsätta lite mer vinäger. Efter cirka två till tre dagar bör du byta ut blandningen i fruktflugsfällan.

Bli av med fruktflugor med en levande fälla

Om du blir av med de små Om du inte vill döda skadedjur, men vill fånga dem levande, kan du använda en live fälla för fruktflugor inrättat:

Lägg lite bete (till exempel ett bananskal) i en skål som du täcker med klinga film.

Fäst en folie med ett gummiband.

Prick hål i folien med en nål från utsidan. Fruktflugorna kan nu flyga ner i skålen, men på grund av hålens form kommer de inte ut.

Till de fångade För att släppa fruktflugor, öppna inte fällan förrän du är på säkert avstånd från ditt hem.

Var kommer fruktflugor ifrån?

Fruktflugor, även känd som frukt, vinäger eller fruktflugor, mår bekvämt vid temperaturer över tio grader Celsius. Under sådana förhållanden börjar de föröka sig. De lägger sina ägg i fruktkorgar, rester från mat eller dryck, och larverna kläcks efter cirka 14 dagar. Eftersom fruktflugan lägger upp till 400 ägg och avkomman kan lägga sina egna ägg redan vid späd ålder av två veckor, ökar fruktflugan i köket snabbt. Äggen och larverna är så små att de inte kan ses med blotta ögat. Fruktflugeplagen har för övrigt inget med dålig hygien att göra!

Bli av av fruktflugor: Vad hindrar fruktflugor tidigare?

Fruktflugor utgör ingen fara , de kan inte överföra bakterier och sjukdomar. Det finns alltså ingen anledning att kassera frukt som har varit angripen av fruktflugor. Men de små djuren är fortfarande irriterande. Det mest effektiva sättet till en sommar utan fruktflugor: Det är bäst att inte locka till sig insekterna i första hand

  • Köp frukt på sommaren endast i små mängder och använd den så snabbt som möjligt.
  • Om frukter har en liten buckla eller andra skador bör du förvara dem i kylen istället för i fruktkorgen.
  • Lämna det inga öppna drycker och inga tomma juice- eller vinflaskor liggandes. Skölj flaskorna väl, stäng dem igen och kassera dem sedan snabbt.
  • Lämna inte det organiska avfallet i köket för länge.
  • Komposten i trädgården är också ett paradis för fruktflugor. Under sommarmånaderna, kasta inte frukt på komposten om den är nära huset.

Det fungerar även utan kemikalier: Vill man bli av med flugor räcker det ofta att använda huskurer. Vi visar dig också hur man bygger en flugfälla med enkla medel.

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade