Det spelar ingen roll varför du har bestämt dig för att äta rent växtbaserad mat tillfälligt, då och då eller permanent : dessa fem steg för att hjälpa dig att bli vegan.
1. Att bli vegan är en fråga om sinnet
Inget emot en magkänsla. Men mycket av beslutet att bli vegan är (också) en sinnesfråga.
Så först svara på den enkla frågan: varför egentligen?
Om du är medveten om dina skäl, är mer motiverad och har större chans att hålla ut än någon som är lite vegan för att det är trendigt
Också viktigt: perspektivet utbyta. Istället för att se på veganprojektet som bara försakelse och glädjelös askes, upptäck attraktionskraften hos det nya – och med det en mängd främmande maträtter och läckra rätter.
2. Samla grundläggande kunskaper om vegansk kost
Den som börjar ta itu med vegansk näring känner sig snabbt överväldigad av informationsfloden. Ändå är det lämpligt att göra en del efterforskningar i förväg så att du också kan äta en hälsosam, växtbaserad kost: Vilka näringsämnen finns i vilka livsmedel? Vilka näringsämnen täcker inte en växtbaserad kost?
En bra översikt erbjuder Giessen-forskarna under ledning av Dr. Markus Keller utvecklade den veganska matpyramiden. Keller rekommenderar också att blodvärdena av kritiska näringsämnen kontrolleras sex månader till ett år efter förändringen – och sedan en gång om året eller, om värdena är bra, vartannat till vart tredje år.
3. Bli vegan steg för steg
Visst finns det människor som lyckas leva helt veganskt från en dag till en annan. Men de flesta har lättare att ändra sig gradvis. Det är bäst för alla att bestämma stadierna individuellt – beroende på krav och mål
Allätare kan initialt utelämna kött och korv ; de som lever ett vegetariskt liv börjar med en vegansk frukost eller två-tre rent växtbaserade dagar i veckan – och utelämnar successivt ägg, ost och andra mejeriprodukter. Det är bra att leta efter allierade – via Facebook eller grannskapsnätverk.
4. Bli vegan: Gå till de veganska recepten
Om du inte bara vill äta sojapudding, vegansk fryspizza eller köttersättning bör du – anpassad efter dina matlagningsfärdigheter – Skapa en samling recept.
Gärna en blandning av snabba vardagsrätter och de som är lite mer komplexa.
Innan du börjar laga mat måste du fortfarande gå och handla: för det veganska basförrådet med baljväxter, (pseudo)korn, nötter, kall- pressade oljor etc. plus färska grönsaker, frukt – och kanske den där ersättningsprodukten.
5. Förbli odogmatisk när du blir vegan
Förbli flexibel:
Du kommer säkert att uppleva matsug eller bakslag då och då. Eller vill inte förolämpa mormor, som bakar citronkakan med ägg till dig som vanligt.
I alla fall: Ditt beslut att gå vegan är frivilligt – du behöver inte motivera undantag för någon, inte ens dig själv.Om du är överseende med dig själv ger du inte upp direkt när du har ”syndat”. Veganföreningar håller med i alla fall: Varje måltid räknas.