Tomater är tyskarnas favoritgrönsak. I genomsnitt konsumerar tyskar drygt 31 kilo per år. Oavsett om det är rå, kokt eller som tomatsås eller ketchup: tomater fungerar alltid! Tomater är läckra och fulla av hälsosamma näringsämnen: de innehåller mycket C-vitamin, kalium och sekundära växtämnen. I det här landet är röda grönsaker i säsong från juni till oktober .
Om tomatskörden är särskilt rik på sommaren eller om du av misstag köpt för många tomater, uppstår frågan: Kan jag frysa tomater och få dem att hålla längre?
Frys tomater: är det möjligt?
Det korta svaret är: Ja
Vissa typer av grönsaker är idealiska för frysning (t.ex. gröna bönor, ärtor, kålrabbi, morötter, sparris, svamp, etc.), andra mindre. Tomat är en av dessa grönsaker. Anledningen till detta är deras höga vattenhalt: tomaten består av 95 procent vatten.
Du kan visserligen frysa tomater, men de röda frukterna lämpar sig då inte längre för direkt konsumtion: Efter upptining hittar du inte fylliga, fasta tomater, men ett ganska mosigt knippe tomater. Men du kan enkelt bearbeta den till såser eller soppor. Man får dock räkna med en viss smakförlust på grund av frysning.
Frys tomater: Du bör vara uppmärksam på detta
Om du frys tomater, frukterna måste vara mogna och fasta. Varken omogna eller redan mosiga tomater lämpar sig för förvaring i frysen.
Du kan frysa tomater hela, hackade eller mosade.
Om du bearbetar tomaterna före frysning, dvs kokar och kryddar dem (t.ex. i tomatsås), kommer aromen att behållas längre.
Om du vill frysa tomaterna hela är det bäst att först dra av tomaterna hud. Eftersom vätskan i tomaten expanderar i frysen och skalet spricker.
För att ta bort skalet, tomaten på Score undersidan i ett kors, lägg i kokande vatten i några sekunder, doppa sedan kort i isvatten. Då kan huden enkelt tas bort.
Frys tomater – så här går det till
Tvätta tomaterna, torka dem noggrant och skär ut basen på stjälken och eventuella blåmärken.
Det är bäst att skära tomaterna i små bitar eller puréa dem för frysning
Förpacka tomaterna lufttätt och märk dem med aktuellt datum.Du bör inte behålla tomaterna i mer än sex månader i frysen eftersom de snabbt tappar smaken.
För att tina ställ helt enkelt tomaterna i kylen. Du kan sedan använda de tinade tomatbitarna som konserverade tomater.
Återanvänd tomater
Har du överblivna tomater finns det olika sätt att använda dem – förutom att frysa in dem:
Pass tomater: Gör helt enkelt passertomater själv
Gör tomatpuré själv – med endast två ingredienser
Torka tomater: Så här fungerar det utan dehydrator
Koka tomater: Så här kan tomater förvaras längeGör ketchup själv: recept och de bästa tipsen
Gör curryketchup själv: Ett enkelt recept
Gör ditt eget tomatpålägg: Så enkelt är det
Förvara tomater korrekt
Om du förvarar tomater ordentligt, du kanske inte behöver frysa in dem alls. När de förvaras korrekt kan de röda frukterna hålla i upp till 14 dagar. Så här säkerställer du ett långt tomatliv:
I kylen är den känsliga frukten för kall, den känns gladast kl. höga temperaturer från 12 till 16 grader. Det är bäst att förvara tomater öppet så att de får tillräckligt med syre.Omogna tomater kan mogna på en ljus, varm plats
Tomater avger mognadsgasen eten, vilket påskyndar metabolismen av frukt och grönsaker och gör att de mognar snabbare. Det är därför bäst att förvara tomater separat.