Är pommes frites vegan?

Är pommes frites vegan?

Ingen tvekan, pommes frites är en av de mest populära matvarorna någonsin. Eftersom de är billiga, lätta att göra, krispiga och ger kolhydrater och fett, är stekta potatisstavar det bästa tillbehöret till hamburgare och schnitzel. Hamburgare och schnitzel har länge funnits i djurfria versioner, som även passar vegetarianer och veganer och som redan smakar och ser väldigt lik ut sina ”riktiga kött” motsvarigheter.

Särskilt för veganer uppstår frågan: Om vissa hamburgare inte innehåller animaliska ingredienser – gäller det även för pommes frites?

Veganska pommes frites: Du måste vara uppmärksam på detta

I grund och botten är pommes frites bara tre saker – potatis, vegetabilisk olja och salt. Så de är oftast veganska – om du inte tänker på såserna och dipparna , som vanligtvis serveras till pommes fritesen. Till exempel är majonnäs vanligtvis inte vegansk (eftersom den innehåller ägg); Ketchup, förutom några få undantag, ja (angående detta: Är ketchup egentligen vegansk?).

Med själva pommes frites kan det faktiskt bara vara ett problem i tre fall

 

Detta är fallet med några frysta pommes frites och även med potatisstavarna som erbjuds av snabbmatsjätten McDonald’s. Problemet med dextros: Beroende på hur och var i världen (druv)sockret bearbetades kunde animaliskt träkol ha använts. Det skulle vara ett no-go för strikta veganer. Tyvärr behöver tillverkarna inte lämna någon information om bearbetningen av det använda sockret pommes fritesen som special- eller specialprodukter med andra ingredienser eller tillsatser av animaliskt ursprung (såsom ost) har lagts till

 

Ett fenomen som sällan förekommer i lokala stormarknader.

 

Sammanfattningsvis: Pommes frites är veganskt i de flesta fall. En snabb titt på onlineutbudet för en stor stormarknad visar också detta: 8 av 10 produkter är till och med uttryckligen märkta som ”veganska”. Uppmärksamhet krävs dock när mer än potatis, vegetabilisk olja och salt används. Som alltid tillrådligt för veganer: fråga lokalt och var uppmärksam på den veganska sigillen när du handlar

Veganburgare

Alla hamburgare som uttryckligen är märkta som ”veganska” på förpackningen är garanterat djurfria. De medföljande biffarna görs sedan på basis av vete-, ärt- eller sojaprotein.

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade