Vattenmelonskal: Släng dem inte, använd dem! Det är så det görs

Vattenmelonskal

Vattenmeloner är en underbar förfriskning på sommaren. Efter att ha njutit av melonen brukar dock ett stort berg av skal hamna i soporna. Det behöver det inte vara. Vårt tips: Kasta inte skalet, utan återvinn det.

Du kan lägga det ”vita” av vattenmelon i ge en sommarsallad eller smoothie, sylta eller koka ner för att göra sylt. Och fröna blir ett läckert mellanmål.

Återvinn vattenmelonskal

Förutom det mycket yttre, mörkgröna skalet på vattenmelonen, är hela frukten ätbar. Skalet, det vill säga det vita lagret under den gröna huden, innehåller fibrer, C-vitamin och aminosyror. Den som återvinner skalet på vattenmelon gör också något mot matsvinn.

1. Vattenmelonskal passar bra i sallader eller smoothiesDen enklaste användningen för vattenmelonskal: Om nästa gång du mixar en smoothie, tillsätt den vita fruktköttet – det passar till nästan alla fruktblandningar. Smaken av det vita köttet av vattenmelonskalet påminner mest om en gurka. Kanske är det därför det är en fantastisk ingrediens i en sommarsallad.

Ta bort det yttersta skalet med grönsaksskalaren och grovriv det vita fruktköttet eller skär i små stavar och lägg i salladen. Skålen är redan sparad och salladen kryddad.

2. Förbereda sylt från melonskal

För 500 gram melonskal behöver du juicen av en halv citron och 250 gram konserveringssocker. Ta bort det yttersta gröna av vattenmelonskalet och tärna det återstående skalet plus ett lager av det röda köttet.

Blanda fruktbitarna med socker och låt dem dra i en halv dag. Koka sedan upp och låt puttra tills melonen fått rätt konsistens. Rör ner citronsaften och häll den varma blandningen i rena masonburkar.

3. Mellanmål: Vattenmelon Peel Pickles

Watermelon Peel Pickles är ett gott mellanmål, men de smakar gott även gott med ost och som topping på salladen. För pickles behöver du:

500 gram vattenmelonskal med lite rött fruktkött

200 ml äppelcidervinäger

  • 200 ml vatten
  • 200 gram socker
  • 1 tsk salt
  • kryddor (färsk ingefära, kryddnejlika, pepparkorn, citronskal)

Skär köttet av vattenmelonen i små bitar. Koka upp vatten, äppelcidervinäger, socker, salt och kryddor och koka melonbitarna i fem minuter. Häll upp i burkar medan de fortfarande är varma och förvara i kylen. Bäst att ätas inom några dagar, då smakar pickles bäst.

4. Vattenmelonfrön är små kraftpaket

Du bör inte mödosamt dra ut fröna av vattenmelon, men snarare definitivt äta. De innehåller mycket värdefullt vitamin A, vitamin B och C, omättade fettsyror samt järn, magnesium och kalcium.

Du kan antingen äta kärnorna – men då inte bara svälja , men tugga det väl – eller torka och rör ner pulvret till smoothies eller müsli. Du kan också torka vattenmelonfröna, rosta dem i en panna med lite olja och salt och sedan knapra dem som mellanmål eller strö över salladen.

Tips för en vattenmelonnjutning som är så hållbart som möjligt: ​​

Ät vattenmeloner när de är i säsong – på sommaren.

Köp ekologiska meloner som inte är besprutade med farliga bekämpningsmedel.

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade