Vattenmeloner är en underbar förfriskning på sommaren. Efter att ha njutit av melonen brukar dock ett stort berg av skal hamna i soporna. Det behöver det inte vara. Vårt tips: Kasta inte skalet, utan återvinn det.
Du kan lägga det ”vita” av vattenmelon i ge en sommarsallad eller smoothie, sylta eller koka ner för att göra sylt. Och fröna blir ett läckert mellanmål.
Återvinn vattenmelonskal
Förutom det mycket yttre, mörkgröna skalet på vattenmelonen, är hela frukten ätbar. Skalet, det vill säga det vita lagret under den gröna huden, innehåller fibrer, C-vitamin och aminosyror. Den som återvinner skalet på vattenmelon gör också något mot matsvinn.
Ta bort det yttersta skalet med grönsaksskalaren och grovriv det vita fruktköttet eller skär i små stavar och lägg i salladen. Skålen är redan sparad och salladen kryddad.
2. Förbereda sylt från melonskal
För 500 gram melonskal behöver du juicen av en halv citron och 250 gram konserveringssocker. Ta bort det yttersta gröna av vattenmelonskalet och tärna det återstående skalet plus ett lager av det röda köttet.
Blanda fruktbitarna med socker och låt dem dra i en halv dag. Koka sedan upp och låt puttra tills melonen fått rätt konsistens. Rör ner citronsaften och häll den varma blandningen i rena masonburkar.
3. Mellanmål: Vattenmelon Peel Pickles
Watermelon Peel Pickles är ett gott mellanmål, men de smakar gott även gott med ost och som topping på salladen. För pickles behöver du:
500 gram vattenmelonskal med lite rött fruktkött
200 ml äppelcidervinäger
- 200 ml vatten
- 200 gram socker
- 1 tsk salt
- kryddor (färsk ingefära, kryddnejlika, pepparkorn, citronskal)
Skär köttet av vattenmelonen i små bitar. Koka upp vatten, äppelcidervinäger, socker, salt och kryddor och koka melonbitarna i fem minuter. Häll upp i burkar medan de fortfarande är varma och förvara i kylen. Bäst att ätas inom några dagar, då smakar pickles bäst.
Ät vattenmeloner när de är i säsong – på sommaren.
Köp ekologiska meloner som inte är besprutade med farliga bekämpningsmedel.