Gör iskaffe själv: 4 snabba och enkla recept för sommaren

4 snabba och enkla recept för sommaren

Varma dagar smakar kaffet ännu bättre kylt. Varför inte göra ditt eget iskaffe? Du behöver bara några få ingredienser och lite tid. Vanligtvis är det bara att vänta på kylningstiden.

Det klassiska iskaffet består av kaffe, vaniljglass, mjölk och grädde. Vi visar dig receptet och tre andra idéer: med kaffe eller vaniljbitar och ett recept på det berömda kola-iskaffet.

Iskafferecept: Klassikern

Du behöver dessa ingredienser för ett glas hemlagat iskaffe:

200 ml starkt kaffe eller en dubbel espresso

vaniljglass (ca 2 till 3 skopor)

En skvätt mjölk eller växtbaserad mjölk som havremjölk

grädde

valfritt: socker, kakao, isbitar

Klassiskt iskaffe: förberedelsen

Gör espresso eller starkt kaffe.

Låt kaffet svalna.

Vispa under tiden grädden och fyll den i en spritspåse.

Häll vaniljglass, en skvätt mjölk och eventuellt några isbitar i ett högt glas och fyll detta med det kalla kaffet.

Spraya krämen i cirkulära rörelser försiktigt i glaset

Om du vill, du kan pudra grädden med lite kakaopulver eller kanel

Tips: Om du vill söta ditt kaffe med socker bör du röra i sockret medan kaffet fortfarande är varmt. Detta steg är dock valfritt och inte nödvändigt.

Gör ditt eget iskaffe av kaffeisbitar

Dessa ingredienser behöver du för ett glas:

200 ml kylt kaffe eller en dubbel espresso

150 ml mjölk eller växtdryck (t.ex. havredryck, mandeldryck)

Iskubsform

Iskaffe från kaffeisbitar : förberedelsen

Förbered ditt kaffe eller espresso som vanligt och låt det svalna.

Fyll kaffet i isbitsformen och ställ i frysen över natten.

Häll isbitarna i ett högt glas och fyll upp det med mjölk.

Tips: Du kan också lägga till kaffeisbitarna i klassiskt iskaffe. Detta kyler ner kaffet ännu mer och fördubblar kaffeglädjen.

Gör ditt eget iskaffe med vaniljbitar

Dessa ingredienser behöver du för ett glas:

200 ml kylt kaffe

150 ml mjölk eller växtdryck

1 vaniljstång

 

Socker efter behag

Iskubbricka

Kräm för dekoration

Iskaffe med vaniljbitar: beredningen

Skrapa ur vaniljen böna och blanda innehållet med sockret och mjölken.

Häll blandningen i isbitbrickan och ställ sedan i frysen över natten.

Häll upp isbitarna i ett glas och häll kaffet över det.

Om du vill kan du dekorera iskaffet med vispgrädde.

 

Kolakaffe: Den speciella typen av iskaffe

Du behöver dessa ingredienser för ett glas:

200 ml kallt kaffe

150 g isbitar eller krossad is

50 ml mjölk eller växtdryck

1,5 msk kolasås till iskaffet + 1 msk till toppingen

100 ml grädde

möjligen högpresterande mixer

Malet kaffe i testet: misstänkta cancerföroreningar hittades

Endast ett malet kaffe i testet rekommenderas med ”bra” – och nästan hälften av testade produkter misslyckas.

Kola iskaffe: Beredningen

Om du använder isbitar, placera den kalla espresson, isbitarna, mjölken och 1,5 msk kolasås på hög hastighet mixer tills isen är helt krossad och en trögflytande massa bildas.
Alternativt: Använder du krossad is kan du blanda ingredienserna utan mixer.

Visa grädden och lägg i en spritspåse.

Häll i kola iskaffe i ett högt glas. Dekorera sedan iskaffet med vispad grädde och 1 msk kolasås.

Tips:

Om du gör detta Om du lägger in glaset i frysen i förväg blir ditt kola-iskaffe särskilt uppfriskande.

Kaffefans producerar massor av kaffesump. Även om detta är oproblematiskt organiskt avfall är det alldeles för bra att slänga det. Så du kan återanvända din kaffesump förnuftigt – i köket, i trädgården och i badrummet.

Gör isbitar själv – utan form

Vill du servera iskall lemonad eller drinkar och inte har en isbitsbricka? Inga problem, vi visar dig hur du gör isbitar själv utan form.

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade