Varma dagar smakar kaffet ännu bättre kylt. Varför inte göra ditt eget iskaffe? Du behöver bara några få ingredienser och lite tid. Vanligtvis är det bara att vänta på kylningstiden.
Det klassiska iskaffet består av kaffe, vaniljglass, mjölk och grädde. Vi visar dig receptet och tre andra idéer: med kaffe eller vaniljbitar och ett recept på det berömda kola-iskaffet.
Iskafferecept: Klassikern
Du behöver dessa ingredienser för ett glas hemlagat iskaffe:
200 ml starkt kaffe eller en dubbel espresso
vaniljglass (ca 2 till 3 skopor)
En skvätt mjölk eller växtbaserad mjölk som havremjölk
grädde
valfritt: socker, kakao, isbitar
Klassiskt iskaffe: förberedelsen
Gör espresso eller starkt kaffe.
Låt kaffet svalna.
Vispa under tiden grädden och fyll den i en spritspåse.
Häll vaniljglass, en skvätt mjölk och eventuellt några isbitar i ett högt glas och fyll detta med det kalla kaffet.
Spraya krämen i cirkulära rörelser försiktigt i glaset
Om du vill, du kan pudra grädden med lite kakaopulver eller kanel
Tips: Om du vill söta ditt kaffe med socker bör du röra i sockret medan kaffet fortfarande är varmt. Detta steg är dock valfritt och inte nödvändigt.
Gör ditt eget iskaffe av kaffeisbitar
Dessa ingredienser behöver du för ett glas:
200 ml kylt kaffe eller en dubbel espresso
150 ml mjölk eller växtdryck (t.ex. havredryck, mandeldryck)
Iskubsform
Iskaffe från kaffeisbitar : förberedelsen
Förbered ditt kaffe eller espresso som vanligt och låt det svalna.
Fyll kaffet i isbitsformen och ställ i frysen över natten.
Häll isbitarna i ett högt glas och fyll upp det med mjölk.
Tips: Du kan också lägga till kaffeisbitarna i klassiskt iskaffe. Detta kyler ner kaffet ännu mer och fördubblar kaffeglädjen.
Gör ditt eget iskaffe med vaniljbitar
Dessa ingredienser behöver du för ett glas:
200 ml kylt kaffe
150 ml mjölk eller växtdryck
1 vaniljstång
Socker efter behag
Iskubbricka
Kräm för dekoration
Iskaffe med vaniljbitar: beredningen
Skrapa ur vaniljen böna och blanda innehållet med sockret och mjölken.
Häll blandningen i isbitbrickan och ställ sedan i frysen över natten.
Häll upp isbitarna i ett glas och häll kaffet över det.
Om du vill kan du dekorera iskaffet med vispgrädde.