Rökt lax: varför du inte bör pressa sista förbrukningsdatumet till det yttersta

Rökt lax

”Användning senast”: Sista förbrukningsdatum på en förpackning anger när ett livsmedel ska ätas senast borde vara. Speciellt med rökt lax eller gravlax bör du notera denna information, som konsumentrådgivningen rekommenderar. Och till och med fråga om du fortfarande vill äta fisken den sista dagen.

Orsaken: Rökt eller inlagd rålaxprodukter är ofta förorenade med vissa bakterier, så kallad listeria, belastad. Bakterierna förökar sig med tiden. Och eftersom fisken vanligtvis inte värms upp igen innan den går på smörgåsen, finns de sjukdomsframkallande bakterierna kvar.

Testad rökt lax: Vilken rekommenderar du?

För två år sedan hade vi rökt lax från vattenbruk och rökt Låt vildlaxen kollas i ett labb. Vårt test visade också att många laxar inte längre var så aptitliga när de testades på angivet utgångsdatum. En del rökt lax luktade och smakade lite oljigt eller fiskigt. I en produkt ”ökades” till exempel det totala bakterieantalet enligt vår betygsskala. Vi tycker:

I tveksamma fall bör leverantörerna ange ett tidigare sista användningsdatum. Och konsumenter bör konsumera fisken i god tid före sista förbrukningsdatum.

Efter att ha utvärderat laboratorieresultaten och våra omfattande frågeformulär om djurskydd, ekologi och fiske vi kunde bara rekommendera en rökt lax med toppbetyg, fem andra var åtminstone ”goda”.

Vårt test av rökt lax visar: Ingredienserna är ofta fantastiska, smaken är okej. djurskydd? Det är en längre historia. Men så mycket kan kort sägas: Att hantera lax är inte bättre än fabriksodling på land. Äckligt: ​​Ett fåtal produkter innehåller ett relativt stort antal döda små maskar.

Förvara rökt lax

Om du vill spara dig detta bör du inte bara följa utgångsdatumet på laxförpackningen utan även rekommendationerna för förvaring och temperatur.

Var försiktig vid transport från snabbköpshemmet avbryts inte kylkedjan , till exempel genom att ta med dig en kylväska. Detta är särskilt viktigt på sommaren, eftersom listeria förökar sig bäst vid temperaturer mellan 30 och 37 grader.

Kylskåpstemperaturen bör inte vara högre än 7 grader Celsius[{”@type”:”Organization”,”name”:[”ÖKO-TEST”] i detta fall

Om du har en öppnad förpackning med rökt lax bör du använda den senast nästa dag.

Kan man frysa rökt lax?

Om du räknar fel när du handlar eller planerar din måltid kan du få mer rökt lax än du trodde. Du kan frysa rökt lax – men bara om du är uppmärksam på några punkter:

Kan rökt lax frysas?

Du tog med dig för mycket rökt lax när du gick och handlade och nu har du lite över? Nu uppstår frågan: kan man frysa rökt lax? Det enkla svaret är ja. Det finns dock några saker att tänka på när man fryser rökt lax.

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade