Veganska hamburgare i testet: 7 av 17 är förorenade med mineralolja

Veganska hamburgare i testet: 7 av 17 är förorenade med mineralolja

Mineralolja är fortfarande ett problem: I sju veganska hamburgare kritiserar vi mineraloljeingredienser. Laboratoriet vi beställde stötte till och med på den särskilt tveksamma MOAH tre gånger.

De flesta av de testade veganska hamburgerbiffarna är övertygande smakmässigt.

Du är bland Klassiker bland köttersättningarna : Burgerbiffar baserade på seitan, d.v.s. veteprotein, ärtor, soja eller annat baljväxter. Sedan länge har veganer och vegetarianer inte bara stoppat dem mellan halvorna på en rulle, utan de blir allt oftare också klämda av flexitarianer.

Det betyder av människor som medvetet minskar sin köttkonsumtion av ekologiska, etiska eller hälsomässiga skäl, men som inte vill avstå från originalets smak och konsistens. Enligt Statista serverar en dryg tredjedel av konsumenterna i Tyskland köttimitation minst en gång i veckan.

Veganska hamburgare: Beyond Meat & Co. i jämförelse

Vi testade senast växtbaserade hamburgerskivor 2019. Så vid den tidpunkt då Beyond Burger var ny på marknaden och väckte sensation här i landet och tömde ständigt kyldiskar. Vi ville veta vad som har hänt i det borgerliga lägret sedan dess.

Mineralolja upptäckt i veganska hamburgerbiffar Så mycket i förväg: Det har inte blivit bättre. Som i testet för fyra år sedan är mineraloljekomponenter riktiga aptitdödare även denna gång. I det aktuella testet av veganburgarna hittade det beställda laboratoriet till och med aromatiska mineraloljekolväten (MOAH) i tre produkter hittades. De anses vara mycket tveksamma, eftersom MOAH också kan innehålla cancerframkallande föreningar

Även under kritik: Hittade mättade mineraloljekolväten (MOSH). Det är känt att de ackumuleras i människokroppen och representerar den största föroreningen där. En hälsobedömning av de långsiktiga konsekvenserna väntar dock fortfarande.

Detta är positivt i testet av veganburgarna

Å andra sidan är det positivt att bekämpningsmedel i detta test så bra som inte ett problem

var – även om de veganska hamburgerbiffarna är baserade på grönsaker eller spannmål. Endast en gång upptäckte laboratoriet rester av sprayen cypermetrin . Substansen anses vara giftig för bin, varför vi även devalverar uppmätta värden i spårområdet.

Dessutom hittade laboratorierna varken fetthaltiga föroreningar eller rester av rengöringsmedel som innehåller klor i de veganska hamburgerbiffarna. Glädjande också: Till skillnad från föregående test är alla veganska hamburgare med soja fria från genetiskt modifierade ingredienser. Mikrobiologiskt är allt aptitretande. Ingen patty var allvarligt förorenad med bakterier mot slutet av bäst-före-datumet.

Övertyga vegan hamburgare läckra?

Förutom de inre värderingarna är nyckelfrågan hur veganen hamburgare smakar gott. Vad det beträffar hade sensorerna lite att klaga på . De flesta hamburgerskivorna luktade och smakade som att veganska hamburgerbiffar skulle dofta och smaka – kryddiga, av stekaromer eller av relevanta ingredienser.

Experterna klagade bara ibland: över en gummiliknande konsistens, en lätt bitter, lätt bränd eller intetsägande smak. Den största kritiken var: ”för salt, bränd och bitter”.

Tomatketchup: Varför Heinz Ketchup är the Big Test Loser

Konsumenter köper med Heinz ketchup i vårt test massor av mögelgifter och socker. Ingen annan recenserad produkt har ett jämförbart problem med gifter och en så hög sockerhalt. Två ketchuper är däremot övertygande i alla kategorier och är ”mycket bra”. Fortsätt läsa…

Vissa hamburgerbiffar innehåller för mycket salt

Från vår synvinkel menar det dock att vissa tillverkare är lite för bra med saltet. Eftersom permanent hög saltkonsumtion kan orsaka högt blodtryck , utvärderar vi deklarerade nivåerna av mer än 1,7 gram salt per 100 gram biff. Vi vägleds av den finska saltreduktionsstrategin, som ger en varning för korvar med jämförbar salthalt.

Poäng dras även av om tillverkarna förhöjer smaken på sina biffar med tillsatta smaker hjälpa till.

Vilka veganska hamburgare är bäst?

Fem av 17 veganska hamburgerbiffar i vårt test fick ”mycket bra”.. De övertygar både i smak och med sina ingredienser . Du hittar testvinnarna i ePapern.

Viktigt: Frys inte in tinade biffar igen – och var försiktig med (djup-) kylda produkter i kylkedjan. Efter öppning förstörs de lika snabbt som kött. Är en vegansk hamburgare hälsosam?

Köttersättning är en av högt förädlade livsmedel . För att komma så nära smaken och konsistensen av det köttiga originalet som möjligt använder tillverkare av veganska biffar ofta aromer och tillsatser . De är förresten tabu för ekologiska produkter.

De testade biffarna innehåller mellan 153 och 298 kalorier per styck . Tillsammans med en bulle, mustiga burgarsåser eller majonnäs och (vegansk) ost kan du få upp till runt 1 000 kcal. Och han kanske fortfarande har aptit på mer… För vegan människor Protein ofta ett problem. Eftersom kroppen använder näringsämnet mindre bra från växtkällor än från animaliska livsmedel. De testade veganska hamburgerbiffarna baserade på veteseitan har den överlägset högsta proteinhalten

Däremot är de olämpliga för alla som är känsliga för gluten eller till och med lider av celiaki. Men var försiktig: Vetegluten finns även i andra växtbaserade biffar.

 

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade