Gör krispiga pommes frites själv: Inga problem med dessa knep

Gör krispiga pommes frites själv:

Pommes frites behöver inte komma från chipset butiken eller frysen . Naturligtvis kan du också enkelt förbereda pommes själv. Detta har fördelen att du å ena sidan vet exakt vad som hamnar i magen och å andra sidan behöver du inte ta itu med för mycket salt eller för mycket fett.

Så att dina pommes inte hamnar som sorglig lera, utan kommer ut ur ugnen eller djupt fritös krispig, varm och läcker, vi har några tips till dig:

Tips 1: Matchande Välj typ av potatis
Om du vill att pommes ska vara extra krispiga hjälper rätt typ av potatis: Om du gillar din pommes frites särskilt krispiga, välj en vaxartad sort.

Tycker du om dina pommes frites som krispiga på utsidan, men ändå lite mjuka på insidan, använd bättre en övervägande vaxartad potatisvariant.

Tips 2: Ta bort stärkelse

Skala potatisen och skär den i stavar. Så att pommes fritesen blir extra knaprig i slutet, skölj potatisstavarna med vatten efteråt– tills vattnet blir klart igen. Då slipper ingen mer stärkelse ur knölarna – och pommes fritesen får bett. Tips: Du kan samla vattnet i en skål och använda det för att vattna växter, till exempel.

Veganburgare i testet: mineralolja är fortfarande ett problemVill du ha en saftig hamburgare? Efter vårt test kan vi rekommendera fem veganska hamburgare med ”mycket gott”. Men se upp: vissa produkter misslyckas på grund av förorening med mineralolja. Det finns också kritik för för mycket salt och tillsatta smaker.

Tips 3: Ta bort fukt

Torka sedan pommes fritesen ordentligt

så att de tar in så lite fukt som möjligt i ugnen eller fritösen. Crunch gör det också. Du kan också pudra dem med lite rismjöl

Det drar ut den sista fukten ur potatisstavarna.

Tips 4: Välj rätt typ av förberedelse

Den klassiska fritösen är naturligt den rikaste på fett, men den ger det krispigaste resultatet.

Beredningen i ugnen har lägre kalorier. Pensla pommes fritesen sparsamt med olivolja och grädda i 180 grader i ca 20 till 30 minuter. Eftersom den exakta gräddningstiden beror på tjockleken på de hemgjorda pommes frites, kontrollera regelbundet om pinnarna redan är knapriga. Låt det inte bli för mörkt (se nedan).

En kompromiss: fritösen, som använder mycket mindre fett än sin traditionella motsvarighet. Detta är också bra för din hälsa, eftersom: mat från fritösen är hälsosammare.

Akta dig för för mycket akrylamid

Ämnet akrylamid bildas främst när kolhydratrika livsmedel – som potatis – bakas, rostas, friteras eller rostas. Akrylamid ökar potentiellt risken för cancer, vilket rapporterats av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) baserat på data från djurförsök.

Vi har ur vår synvinkel kritiserat för höga akrylamidhalter i brödblandningar, cornflakes, kaffebönor, kaffepulver och knäckebröd.

Konsumenter köper mycket mögelgifter med Heinz-ketchupen i vårt test och socker ett. Ingen annan recenserad produkt har ett jämförbart problem med gifter och en så hög sockerhalt. Två ketchuper är däremot övertygande i alla kategorier och är ”mycket bra”.

Akrylladdning undvik i pommes frites

Bildandet av akrylamid kan inte helt förhindras vid rostning och bakning hemma. Det är särskilt viktigt att du inte får i dig för mycket akrylamid på lång sikt. Om du vill undvika onödig stress när du lagar pommes frites hjälper följande tips:

Generellt sett bör kolhydratrika livsmedel endast ätas så länge som nödvändigt och så låg som möjligt.

Ju tjockare pommes frites, desto lägre är möjlig exponering för akrylamid, eftersom: Det tveksamma ämnet bildas alltmer på de yttre ytorna.

Vid tillagning i ugnen: Använd bakplåtspapper eller en bakmatta, vänd potatisstavarna regelbundet och se till att de bli inte för mörk. Sätt inte ugnstemperaturen för högt (200 grader med över-/undervärme; 180 grader med varmluft).

Följande gäller för fritösen: Använd tillräckligt med olja, stek inte för länge och inte för varmt (dvs över 175 grader) .

Förvara inte potatis i kylen, eftersom: Genom kylan ökar sockerhalten, vilket gynnar bildningen av akrylamid under beredning.

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade