Tvätta jordgubbar ordentligt: ​​vad man ska se upp med med känsliga frukter

Tvätta jordgubbar

Lika frestande som jordgubbarna är i snabbköpet, så krävs det tålamod först när man hanterar de röda frukterna (strängt taget). , nötter). Du bör strunta i de tidiga jordgubbarna i stormarknader och lågprisbutiker, som kan köpas från februari. De kommer från södra Spanien, Egypten eller Marocko och har rest långt. Men det är inte allt: I dessa odlingsregioner är det ont om vatten, men odlingen av jord är vattenkrävande

Vår nuvarande test av tidiga jordgubbar. Vi kan inte rekommendera en enda jordgubbe med ”mycket bra”, testbordet är övervägande gult och rött. Du kan läsa alla detaljer genom att klicka på artikeln i rutan nedan:

Jordgubbar i gratistestet : Ofta förorenad med bekämpningsmedel och dåligt för klimatet

Jordgubbar har funnits i månader i månader – de har rest långt och är ekologiskt problematiska. Vi testade tidiga jordgubbar. Bekämpningsmedel är ett problem, liksom varifrån jordgubbarna kommer och bristande miljöskydd. Läs nu gratis.

Lokal jordgubbe Väntar på säsongen

Vem väntar på den lokala säsongen för jordgubbar och de söta frukterna från (Ekologisk) utomhusodling köper eller självplockad från fältet, men kan sedan festa flitigt. Vi har jordgubbar – beroende på väder – från början av maj säsong och är också i juni och juli.

När jordgubbarna har plockats eller köpts är det bäst att ät upp dem snabbt eller bearbeta dem. Frukten smakar bäst färsk. Eftersom jordgubbar är ganska ömtåliga håller de inte särskilt länge. Innan du njuter av jordgubbarna bör du dock ta bort smuts från dem.

Inte bara med ekologiska jordgubbar, många frågar sig: Måste man tvätta jordgubbar kl. allt och i så fall, vad är det bästa sättet att göra detta?

Tvätta bort smuts, rester av bekämpningsmedel och bakterier från odling, transport och lagring kan hittas på fruktens yta. Ekologiska jordgubbar odlas utan kemisk-syntetiska bekämpningsmedel, men jord eller smuts kan fortfarande fastna på de ekologiska frukterna

Tvätta jordgubbar: Detta bör du undvika

När du tvättar jordgubbar är det viktigaste att du hantera bären varsamt. De är ganska känsliga och det bildas snabbt leriga fläckar.

Rinnande vatten eller vattenbad?

Du kan lägga jordgubbarna i en salladssnurra eller en spaghettisil och tvätta dem noggrant under rinnande vatten. Slå bara på vattenkranen något för att inte skada bären.

Vattenbesparing är en kort vattenbad för jordgubbarna: Lägg frukten i en skål och fyll den med vatten. Snurra sedan skålen fram och tillbaka några gånger och töm vattnet igen. Viktigt: Jordgubbar absorberar vatten snabbt och tappar sedan sin intensiva smak. Lämna därför inte frukten i vattnet för länge.

Ta bort grönt först efter tvätt

Ta bort det gröna från jordgubbarna först efter tvätt och helst strax före ätning. Om du tvättar frukten utan det gröna riskerar du att vattna ner den. Använd en liten, vass kniv för att skära.

Låt jordgubbarna torka

Efter tvätta, jordgubbarna ska torka väl. För att göra detta, lägg de röda nötterna på en bit hushållspapper eller en ren kökshandduk. Se till att frukterna har tillräckligt avstånd från varandra, annars bildas leriga blåmärken.

Om jordgubbarna är torra kan du förvara dem i kylen. De håller sig längst i grönsakslådan i kylen. Eller så behöver du inte vänta länge och äta frukten samma dag, koka den till sylt eller baka en jordgubbstårta. Du kan också frysa jordgubbar.

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade