Gör lemonad själv: 3 snabba recept

lemonad

Lemonader är populära på sommaren. Färdiga blanddrycker innehåller dock ofta mycket socker: Många lemonader, drycker, läsk och fruktjuicedrycker innehåller upp till 12 procent socker. Med en eller två läskedrycker når du snabbt det tillsatta sockervärdet rekommenderar som maximal daglig mängd (50 gram – även hälften skulle vara bättre).

Dessutom är majoriteten av dryckerna gjorda med naturliga eller artificiella smaker lagt till. De flesta produkter innehåller även tillsatser – främst antioxidanter som askorbinsyra eller citronsyra, som skyddar mot färgförändringar orsakade av syre bör. Men även stabilisatorer och förtjockningsmedel finns ofta i lemonad.

Det hälsosamma alternativet: gör lemonad själv

Om du vill dricka en uppfriskande lemonad som inte innehåller massor av socker och aromer kan du enkelt gör din egen favorit lemonadmix. Vi har sammanställt tre recept för uppfriskande gör-det-själv-lemonader.

Att göra lemonad själv är förvånansvärt enkelt: Du behöver bara ett fåtal ingredienser och du kan förädla lemonaden med frukt och örter efter din personliga smak.

Lemonad – Gör dina egna recept

De grundläggande ingredienserna för hemlagad lemonad:

Mineralvatten (mousserande eller stillastående)
Fruktjuice
Frukt- eller örtsirap, t.ex. fläderblomssirap (här recept på hemgjord flädersirap)
Färska örter och frukter samt isbitar för dekoration

Gör lemonad själv

Ingredienser för ca 1,8 liter lemonad

200 ml citronsaft

1 l mineralvatten (mousserande eller stillastående, beroende på smak)

400 ml kranvatten

2 färska ekologiska citroner

1 liten bit ingefära

Socker efter smak – ju mindre, desto hälsosammare

Citronmeliss eller pepparmynta

Gör din egen lemonad – så här fungerar det

Skala ingefäran och skär mycket små.

Koka ingefäran med 400 ml vatten och socker tills sockret har löst sig. Sila sedan och låt svalna

Häll sirapen med citronsaft och kallt vatten

Skär citronerna i skivor, ta bort kärnorna och lägg i lemonaden tillsammans med mynta eller citronmeliss.

Servera med isbitar.

Tips: Du kan även koka större mängder av sirapen och förvara dem i kylen.

Gör din egen orangead

Ingredienser för ca 1,3 liter apelsinläsk

3 apelsiner (varav minst en är organisk)

1/2 ekologisk citron

150ml vatten

Socker efter smak – ju mindre, desto nyttigare

 

1 l mineralvatten

Gör orangead själv – så här går det till

Tvätta och torka en apelsin och en citron. Riv sedan skalet. Koka upp med 150 ml vatten och sockret och koka tills sockret har löst sig helt. Låt svalna.

Två och en halv apelsiner och pressa en halv citron. Blanda sedan med sirapen och häll genom en fin sil.

Häll iskallt mineralvatten över sirapen. Skiva den återstående halva apelsinen och lägg i lemonaden.

Servera med isbitar.

Gör din egen äppel- och örtsaft

Ingredienser för ca . 1,5 l lemonad:

Valfria örter (basilika, mynta, citronmeliss, citrontimjan etc.)

500 ml äppeljuice

1 citron

Socker efter smak – ju mindre, desto nyttigare läsk

1 l mineralvatten

Gör din egen äppel- och örtsaft – detta så fungerar det

Lägg undan några fina örter till dekoration. Tvätta, plocka och hacka resterande örter.

Koka upp äppeljuice och saften av en halv citron med sockret tills sockret löst sig. Stäng sedan av spisen, tillsätt örterna och låt blandningen dra tills den svalnat.

Häll genom en fin sil.

Häll kallt mineralvatten över ört-äppleblandningen och dekorera med isbitar, citronskivor och färska örter.

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade