Lemonader är populära på sommaren. Färdiga blanddrycker innehåller dock ofta mycket socker: Många lemonader, drycker, läsk och fruktjuicedrycker innehåller upp till 12 procent socker. Med en eller två läskedrycker når du snabbt det tillsatta sockervärdet rekommenderar som maximal daglig mängd (50 gram – även hälften skulle vara bättre).
Dessutom är majoriteten av dryckerna gjorda med naturliga eller artificiella smaker lagt till. De flesta produkter innehåller även tillsatser – främst antioxidanter som askorbinsyra eller citronsyra, som skyddar mot färgförändringar orsakade av syre bör. Men även stabilisatorer och förtjockningsmedel finns ofta i lemonad.
Det hälsosamma alternativet: gör lemonad själv
Om du vill dricka en uppfriskande lemonad som inte innehåller massor av socker och aromer kan du enkelt gör din egen favorit lemonadmix. Vi har sammanställt tre recept för uppfriskande gör-det-själv-lemonader.
Att göra lemonad själv är förvånansvärt enkelt: Du behöver bara ett fåtal ingredienser och du kan förädla lemonaden med frukt och örter efter din personliga smak.
Lemonad – Gör dina egna recept
De grundläggande ingredienserna för hemlagad lemonad:
1 liten bit ingefära
Socker efter smak – ju mindre, desto hälsosammare
Citronmeliss eller pepparmynta
Gör din egen lemonad – så här fungerar det
Skala ingefäran och skär mycket små.
Koka ingefäran med 400 ml vatten och socker tills sockret har löst sig. Sila sedan och låt svalna
Skär citronerna i skivor, ta bort kärnorna och lägg i lemonaden tillsammans med mynta eller citronmeliss.
Servera med isbitar.
Tips: Du kan även koka större mängder av sirapen och förvara dem i kylen.
Gör din egen orangead
Ingredienser för ca 1,3 liter apelsinläsk
3 apelsiner (varav minst en är organisk)
1/2 ekologisk citron
150ml vatten
Socker efter smak – ju mindre, desto nyttigare
Gör orangead själv – så här går det till
Tvätta och torka en apelsin och en citron. Riv sedan skalet. Koka upp med 150 ml vatten och sockret och koka tills sockret har löst sig helt. Låt svalna.
Två och en halv apelsiner och pressa en halv citron. Blanda sedan med sirapen och häll genom en fin sil.
Häll iskallt mineralvatten över sirapen. Skiva den återstående halva apelsinen och lägg i lemonaden.
Servera med isbitar.
Gör din egen äppel- och örtsaft
Ingredienser för ca . 1,5 l lemonad:
Valfria örter (basilika, mynta, citronmeliss, citrontimjan etc.)
500 ml äppeljuice
1 citron
Socker efter smak – ju mindre, desto nyttigare läsk
1 l mineralvatten
Gör din egen äppel- och örtsaft – detta så fungerar det
Lägg undan några fina örter till dekoration. Tvätta, plocka och hacka resterande örter.
Koka upp äppeljuice och saften av en halv citron med sockret tills sockret löst sig. Stäng sedan av spisen, tillsätt örterna och låt blandningen dra tills den svalnat.
Häll genom en fin sil.
Häll kallt mineralvatten över ört-äppleblandningen och dekorera med isbitar, citronskivor och färska örter.