Frys in jordgubbar – och förläng därmed jordgubbssäsongen

Frys in jordgubbar

Jordgubbar är i säsong från maj till juli. Frukten smakar så klart bäst färsk. Du kan också enkelt frysa jordgubbar för att ha tillgång till resten av året när jordgubbar bara finns från långt borta länder. Du bör undvika tidiga jordgubbar och importvaror: frukterna har färdats långt – och är därför allt annat än hållbara. De flesta tidiga jordgubbar kommer från Spanien, där konventionell odling förorenar miljön.

Frys jordgubbar – de bästa metoderna

Det finns två sätt att frysa jordgubbar: du kan frysa jordgubbarna hela eller så kan du puréa dem i förväg.

#1: Frys in hela jordgubbar

Så här fungerar den första varianten:

 

Tvätta

 

Tvätta noggrant jordgubbarna, ta bort eventuella blåmärken och låt bären torka väl, till exempel på hushållspapper.

Frys sedan in bären i en lufttät behållare eller en Insert fryspåse.

Konsumentrådgivningen rekommenderar: ”Förfrys jordgubbar, blåbär, hallon individuellt på en bricka så att de inte blir mosiga och först därefter fyller du dem i en lämplig behållare eller fryspåse och frys in dem.”

Genom att förfrysa (tar cirka två till tre timmar) förhindrar du också att frukten klibbar ihop och blir en ful massa.

#2: Frys in mosade jordgubbar

Denna metod är idealisk för att senare göra jordgubbssylt eller röda smoothies av frukten.

Tvätta Jordgubbar och ta bort de gröna stjälkarna med en vass kniv.

 

Skär jordgubbarna i bitar.

Mosa sedan jordgubbarna i matberedaren eller med en stavmixer tills du får en fin pasta

Häll den mosade massan i en fryspåse eller förslutningsbar burk och frys in.

Tips: Du kan också använda små portioner av mosade jordgubbar i en isbitbricka frys. Så du har alltid en liten portion jordgubbspuré redo till müsli, en smoothie eller en läcker jordgubbsspritzer.

Tips för att frysa jordgubbar

För att frysa bör du bäst Använd färsk frukt . Jordgubbarna ska vara fasta och fylliga och dofta intensivt. Ju fräschare jordgubbar desto mer smak behåller de när de förvaras i frysen.

Frys endast frukt utan blåmärken.

 

Om du blandar jordgubbarna med några Socker och några droppar

Ringla över citronsaft, de behåller sin klarröda färg.

 

 

Du kan förvara frysta jordgubbar i frysen fram till början av nästa jordgubbssäsong: frysta jordgubbar är Hållbarhet i upp till ett år. Det är viktigt att bären förvaras i en lufttät behållare eller fryspåse för att undvika frysbränna.

Dessutom bör bären temperaturer på -18°C eller lägre, så att deras kvalitet inte blir lidande.

Du kan tina jordgubbarna i rumstemperatur, över natten i kylen eller i mikron (använd avfrostningsfunktionen).

Bra att vet: Tyvärr minskar frysning av jordgubbarna deras arom lite och frukterna blir mjuka och lite mosiga. Frysta jordgubbar passar därför inte som tårtpålägg. Desto mer för jordgubbssylt, milkshakes eller jordgubbsglass!

Jordgubbar i testet: vilka jordgubbar ska man köpa?

Jordgubbssäsongen börjar i maj och slutar senast i augusti. Men du kan också köpa jordgubbar före och efter i snabbköp och ekologiska marknader. De flesta av dem har dock rest långt.

 

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade