Klassiskt serveras sparris med Hollandaisesås och potatis. Men vårvädret inbjuder till att grilla och äta utomhus. Hur lyckas egentligen sparris på grillen?
Grilla sparris: detta är viktigt att notera
De friska sparrisspjuten, som förser oss med vitaminerna C och E samt mineralerna magnesium och kalium, smakar inte bara gott kokta eller i soppa. Sparris skär också en fin figur på grillen:
Grön sparris är lätt att rosta och grilla. Efter cirka tio minuter på gallret är sparrisen klar.Du kan också lägga vit sparris på grillen. Du bör dock skala och marinera den innan (receptet finns nedan).
Med ett träspett kan du sticka ihop flera stavar. Så sparrisen kan inte längre falla genom gallret ner i kolen.
Om vädret är dåligt kan du även grilla sparris i ugnen : tillsätt grön sparris med oljepensel, smaka av med salt och peppar och rosta på plåt med grillfunktion i minst fem minuter i 180 grader.
Att grilla sparris kräver inte mycket förberedelser. Du skär helt enkelt av ändarna, tvättar de gröna pinnarna och lägger dem på gallret. Se till att vända sparrisen regelbundet så att de inte blir för mörka. Läs även: Grilla nyttigt: 11 tips för att undvika skadliga ämnen vid grillning
Den färdiggrillade gröna sparrisen sedan salt och peppar samt Pressa lite citronsaft över den om du vill. Grön sparris behöver inte mer marinad. En örtdipp smakar gott till.
Om du vit sparrisgrillning, måste du skala pinnarna och skära bort de träiga ändarna. Du kan sedan grilla pinnarna på spett utan marinaden. Men det blir mer aromatiskt om du marinerar de vita sparrisspjuten innan du grillar.
Marinad hopsatt efter din smak. Vi rekommenderar att blanda en pressad vitlöksklyfta med olivolja, muskotnöt, salt, peppar och lite honung eller agavesirap. Om du vill, blanda i rosmarin eller andra örter. Låt sedan sparrisen stå i marinaden i minst tio minuter innan du lägger den på grillen. Det får inte bli för varmt. När sparrisen är mjuk men fortfarande al dente är den klar och kan serveras – gärna med en klick citronsaft.
hjärnorna av sparrisspjuten ska fortfarande vara stängd vara.
Stavarna ska täta känsla och gnisslar, när du gnuggar dem tillsammans.
Företräde bör ges till regional ekologisk sparris. Detta är nu tillgängligt på ekologiska marknader, stormarknader, grönsakshandlare eller på veckomarknaden.