Förvaring av tomater: Kan tomater förvaras i kylen – eller ska de inte?

Förvaring av tomater

Tomaten är en av tyskarnas absoluta favoritgrönsaker. Men tomater är bara riktigt aromatiska på sommaren, när de är säsong här. Säsongen för inhemska tomater varar från juni till oktober.

Tomater tillhör nattljusfamiljen och består till 94 procent av vatten. Det betyder att tomater är extremt låga i kalorier (17 kcal per 100 g). Resten av frukten har allt: tomater är rika på C-vitamin, fibrer och kalium. Det finns också sekundära växtämnen som ska hjälpa till att skydda mot hjärt-kärlsjukdomar och stärka immunförsvaret.

Tomater lagrar: 5 tips

Med optimal förvaring kan du behålla tomater i upp till 14 dagar. Det är dock bättre om du konsumerar de röda, gula eller orangea frukterna inom en vecka.

#1: Öppna, mörkt , svalt: Detta är det bästa sättet att lagra mogna tomater

Packa inte mogna tomater i påse, tupperware eller liknande utan förvara dem öppna på ett luftigt och mörkt ställe. Tomater behöver syre för att utveckla sin fulla arom. En temperatur på 12 till 16 grader Celsius är idealisk. De små söta rankstomaterna gillar det lite varmare: De känns mest bekväma vid 15 till 18 grader.

Om möjligt, packa inte tomater ovanpå varandra, utan sida vid sida på en yta klädd med hushållspapper – på så sätt får de känsliga frukterna inga blåmärken.

Lämna stjälkarna och blommorna på frukten så att tomaterna håller sig fräscha längre.

 

Tvätta tomaterna precis innan du äter dem.

Skalade tomater i testet: hormongift upptäckt i konserverade tomater

Bisfenol A blir ett problem i konserverade grönsaker: alla skalade konserverade tomater i vårt test överskrider den dagliga dosen som anses okritisk enligt de senaste fynden. Å andra sidan är bara två märken från glaset rena. Vad händer?

#2: Låt omogna tomater mogna

Omogna, gröna Du ska inte äta tomater. De innehåller giftigt solanin som – men bara i stora mängder – kan leda till förgiftningssymtom. Tecken på för mycket solanin inkluderar andningsproblem, ont i halsen, magbesvär, diarré och värk i kroppen.

Du kan slå in omogna tomater i tidningspapper och låt den sedan mogna i rumstemperatur. En solig fönsterbräda är också ett bra ställe att låta tomater mogna.

Förresten: det naturliga giftet finns även i grön och groddpotatis Solanin leder till farlig förgiftning. Här kan du ta reda på vilken potatis du kan äta utan att oroa dig – och vilken du inte bör:

#3: Tomater: vänligen förvara dem separat

Tomater avger den mognadsgasen eten, vilket påskyndar metabolismen av frukt och grönsaker och gör att de kan mognar snabbare. Förvara därför alltid tomater separat

Naturligtvis kan du också dra nytta av effekten av eten: Om du till exempel förvarar omogen äpplen, bananer, aprikoser, gurkor eller paprika, du kan helt enkelt lägga frukten bredvid tomaterna så mognar de snabbare. Mer om det i: Köpt en omogen banan eller mango? Så här mognar frukterna snabbt

Kan man frysa tomater?

Om den Om tomatskörden är särskilt riklig eller om du av misstag har köpt för många tomater, uppstår frågan: Kan jag också frysa tomater? Här kan du ta reda på när detta är vettigt och vad som måste beaktas

#4: Kan tomater gå i kylen?

Är det vettigt att förvara tomater i kylen för att förlänga deras livslängd? Svaret på frågan är tydligt: ​​nej. Tomater är känsliga för kyla och hör i allmänhet inte hemma i kylskåpet. Där tappar de snabbt sin arom, blir mjöliga och börjar mögla tidigt. De röda grönsakerna klarar sig bäst vid 12 till 16 grader.

Varma dagar är det därför bättre att ta med tomaterna i den svala källaren istället för att ställa dem i kylen.

#5: Kan man frysa tomater?

Ja, du kan enkelt frysa tomater. På grund av sin höga vattenhalt blir de dock mjuka och mosiga när de förvaras i frysen. De är inte längre lämpliga för direkt konsumtion, men du kan använda dem för att göra såser eller soppor.

Vad ska man göra med mycket mogna tomater?

När tomater får ett ”löst”, mjukt skal, är det ett tecken på att de har passerat sin bästa ålder . Mycket mogna tomater är inte längre idealiska för rätter som tomat och mozzarella, men de är fortfarande lämpliga för konservering. Förresten, tomater är särskilt hälsosamma när de tillagas eller på annat sätt bearbetas: de gulröda växtpigmenten (karotenoiderna) absorberas då bättre än med färska tomater.

Om du vill lagra tomater längre, här är några idéer om hur du bevarar den röda frukten i många veckor eller månader:

    • Pass tomater: Gör helt enkelt pass tomater själv
    • Gör tomatpuré själv – med endast två ingredienser
    • Torra tomater: Så fungerar det utan Dehydrator

Också viktigt att veta: Om det dyker upp mögel på tomaten ska du inte äta den längre. På grund av den vattniga konsistensen sprider sig mögelsporerna snabbt i hela frukten.

 

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade