Tomaten är en av tyskarnas absoluta favoritgrönsaker. Men tomater är bara riktigt aromatiska på sommaren, när de är säsong här. Säsongen för inhemska tomater varar från juni till oktober.
Tomater tillhör nattljusfamiljen och består till 94 procent av vatten. Det betyder att tomater är extremt låga i kalorier (17 kcal per 100 g). Resten av frukten har allt: tomater är rika på C-vitamin, fibrer och kalium. Det finns också sekundära växtämnen som ska hjälpa till att skydda mot hjärt-kärlsjukdomar och stärka immunförsvaret.
Tomater lagrar: 5 tips
Med optimal förvaring kan du behålla tomater i upp till 14 dagar. Det är dock bättre om du konsumerar de röda, gula eller orangea frukterna inom en vecka.
#1: Öppna, mörkt , svalt: Detta är det bästa sättet att lagra mogna tomater
Packa inte mogna tomater i påse, tupperware eller liknande utan förvara dem öppna på ett luftigt och mörkt ställe. Tomater behöver syre för att utveckla sin fulla arom. En temperatur på 12 till 16 grader Celsius är idealisk. De små söta rankstomaterna gillar det lite varmare: De känns mest bekväma vid 15 till 18 grader.
Om möjligt, packa inte tomater ovanpå varandra, utan sida vid sida på en yta klädd med hushållspapper – på så sätt får de känsliga frukterna inga blåmärken.
Lämna stjälkarna och blommorna på frukten så att tomaterna håller sig fräscha längre.
Tvätta tomaterna precis innan du äter dem.
Skalade tomater i testet: hormongift upptäckt i konserverade tomater
Tomater avger den mognadsgasen eten, vilket påskyndar metabolismen av frukt och grönsaker och gör att de kan mognar snabbare. Förvara därför alltid tomater separat
Naturligtvis kan du också dra nytta av effekten av eten: Om du till exempel förvarar omogen äpplen, bananer, aprikoser, gurkor eller paprika, du kan helt enkelt lägga frukten bredvid tomaterna så mognar de snabbare. Mer om det i: Köpt en omogen banan eller mango? Så här mognar frukterna snabbt