Druvor med en skillnad: Under den varma årstiden kan det löna sig att inte lägga druvorna i fruktkorgen eller kylskåpet som vanligt plats, men i frysen. För där blir de uppfriskande, söta aptitretare.
Eller: Tillsätt helt enkelt de iskalla druvorna till drinken. De håller sommardrinken sval utan att vattna ner den som isbitar. Dessutom är de ett vackert blickfång. Frysta druvor kan också vara en fruktig höjdpunkt i efterrätt.
Frys druvor: Dessa sorter är bäst
Frågan uppstår, vilka druvor är bäst att frysa? I teorin kan du frysa vilken typ av druva du vill. I praktiken är gröna druvor mindre lämpliga – oavsett om de har frön eller inte: deras skal är mindre fast. Därför, efter upptining, blir de snabbt mosiga
Å andra sidan, blå och kärnfria druvor frys särskilt bra. Fröfria sorter är också ett bättre val eftersom de är lättare att äta senare. Oavsett vilken sort du väljer är det viktigt att druvorna är fasta före frysning och inte har några blåmärken. För det är det enda sättet de ser fräscha och aptitliga ut efter upptining.
Hur fryser jag druvor?
Att frysa druvor är väldigt enkelt. Allt du behöver är:
En portion färska druvor
1 sil (valfritt)
1 trasa eller hushållspapper
1 bricka eller en Plates
1 fryspåse eller frysbehållare
Så fungerar det:
Ta bort druvorna från stjälken och tvätta dem noggrant i ett durkslag under rinnande, ljummet vatten.
Torka druvorna med en trasa eller hushållspapper.
Lämna druvorna ett tag. Bred ut frukten på en bricka eller tallrik. Se till att druvorna torkar individuellt och inte rör vid varandra. För: Om de inte torkar ordentligt kan de bli mjuka av vattnet och senare frysa ihop till en klump
Lägg de torra druvorna i frysen. De bör vara åtskilda från varandra så mycket som möjligt.
Efter Druvorna ska vara väl frysta i fyra till fem timmar.
När druvorna är frysta kan du överföra dem till en fryspåse eller frysbox. Detta bör göras så snabbt som möjligt så att frukten inte tinar.
Om du skulle vilja äta något sött direkt kan du också snabba på processen: ta helt enkelt ut druvorna ur frysen efter cirka 30 minuter. Sedan är de svala på utsidan, men inte helt frusna på insidan.
Hur länge håller frysta druvor?
Druvor lämnas i frysen upp till sex månader ätbar. Det rekommenderas dock inte nödvändigtvis att behålla dem så länge: de tappar sin arom med tiden, och konsistensen lider också av lång frysning.
Djupfrysta druvor ska alltid tinas försiktigt om de inte hamnar i munnen direkt eller servera som en isbitsersättning. Förbered frukten på en tallrik klädd med hushållspapper och ställ den i kylen i tre till fyra timmar
Upptinade druvor ska konsumeras omgående , annars blir de mosiga. Om det redan är för sent och druvorna ser lite misshandlade ut behöver du inte kasta dem direkt: du kan fortfarande använda dem för att göra sylt, gelé, sirap, druvjuice eller kompott.