Gör ditt eget iste: ett snabbt recept på kall förfriskning

ett snabbt recept på kall förfriskning

Iste är en fantastisk förfriskning varma dagar – men drycken är inte problemfri

Färdiggjord is teer innehåller mycket socker, smakämnen och konserveringsmedel.

Det tar inte lång tid att göra iste själv, det finns inga konstgjorda tillsatser – och du kan bestämma smak fritt.

Fruktig, iskall och underbart uppfriskande – på sommaren är det inget som slår ett iste för att släcka törsten. Tyvärr innehåller konventionella isteer från handeln mycket socker och oftast även färgämnen och konserveringsmedel. Så vad kan du göra för att slippa gå utan en uppfriskande drink? Väldigt enkelt: Du gör iste själv

 

Gör iste själv – och på onödiga Undvik socker

Speciellt barn älskar söta drycker som is te. Tyvärr innehåller många färdiga drycker för mycket socker och för lite fruktinnehåll, vilket tester på ÖKO-TEST visar gång på gång.

Så att du eller din avkomma inte konsumerar för mycket socker, konserveringsmedel och tillsatser, det är bäst att helt enkelt göra iste själv. Så här bestämmer du mängden socker och kan blanda din favoritsmak.

Gör iste själv: Ingredienserna

Många isteer är baserade på svart te, men du kan även använda grönt te eller vitt te. Om du också iste för barn

preparera är ett örtte eller fruktte det bästa valet.

För ungefär en liter iste behöver du:

en till två tepåsar av ditt te val (alternativt löst te fungerar, som du lägger i ett te ägg ge)

ca 20 isbitar

200 milliliter fruktjuice (äpple-, apelsin-, vinbärs-, hallon- eller limejuice)

2 msk socker eller annat sötningsmedel

1 ekologisk citron

mintblad

en karaff, som rymmer 1,5 liter

Det finns inga gränser när det gäller att kombinera olika typer av te och juice. Prova gärna ovanliga kombinationer som ett iste gjort på örtte och hallonjuice eller ett persikote med limejuice.

Gör isbitar själv – utan form

Du vill servera is- kall lemonad eller dryck och inte har en isbitsbricka? Inga problem, vi visar dig hur du gör isbitar själv utan form.

Steg för- Steg-för-steg-instruktioner: Gör ditt eget iste

Lägg först tepåsarna i en kopp varmt kokt vatten.

Tillsätt sockret och låt teet dra i cirka fem minuter.

Sätt in isbitarna i karaffen.

Häll teet över efter bryggtiden isbitarna och rör om väl.

Tillsätt fruktjuicen och en halv liter vatten.

Tillsätt slutligen några skivor citron och myntabladen – klart!

Serveringstips: Lägg en halv citronskiva på kanten av varje glas och tillsätt färska isbitar till varje glas.

Ha märkte du att människor i heta södra länder ofta dricker sitt te ljummet? Bakgrunden till detta är att iskalla drycker är uppfriskande, men kroppen måste komma tillbaka till rätt temperatur efter att ha svalnat. Detta kan leda till ännu mer svettning. Så varför inte prova att göra isteet utan isbitar och helt enkelt låta teet svalna en stund.

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade