Dricka medan du äter: Gör det eller inte?

Dricka medan du äter

Ta en drink vid middagsbordet – ja eller nej? Det är en fråga som berör särskilt småbarnsföräldrar. För de har ofta lärt sig av sina egna föräldrar eller mor- och farföräldrar: De dricker bara efter att ha ätit. Rädslan bakom detta: Vätskan späder ut magsyran, matsmältningen fungerar inte lika bra längre. Stämmer det?

Det finns ett korn av sanning där. Vatten är ett transportmedium och lösningsmedel för många viktiga näringsämnen och utsöndringsämnen i vår kropp. Därför är det elementärt för matsmältningen.

Ja, dricka späder ut magsyra

Men först till kvarn: Den mänskliga organismen producerar upp till fyra liter magsaft per dag. Denna saltsyra bryter ner maten till sina enskilda delar, som kroppen sedan bearbetar.

Vi absorberar också bakterier med maten vi äta. Några av dem dödas av saliven. För de bakterier som fortfarande kommer in i magen är detta vanligtvis slutet på raden: de överlever inte kontakt med magsyran.

Den som dricker stora mängder vid en måltid bidrar faktiskt till att späda ut magsyran. Undvik att dricka helt – men det behöver inte vara fallet. Ett glas vatten till en måltid skadar inte – tvärtom.

Chymian blandats med saliv i munnen bättre i riktning mot mage och tarmar.

Tips för att hålla sig hydrerad: Hur mycket vatten bör du dricka en dag

Vi berättar hur mycket vatten du dricker om dagen och vad du också bör vara uppmärksam på när det kommer till din vätskebalans.

Kompromiss hjälper med barn vid bordet

Det är ofta populärt när barn inte har så roligt att äta.

Föräldrar är nog oroliga för att drycken distraherar sin avkomma från maten – med resultatet att barnet äter lite och därför inte är tillräckligt tillfört med näringsämnen.

För att sådana fall finns det en kompromiss. Dricka medan man äter är då tillåtet för de små. Men: Endast ett glas, vars innehåll barnet äter jämnt fördelat över måltiden.

Särskilt barn och äldre bör medvetet dricka ett glas vatten till sin måltid eftersom de ofta riskerar att inte dricka tillräcklig.

Vilken är den bästa drycken till din måltid?

Frågan uppstår: Om en drink är tillåten vid bordet – vilken är bäst? Vatten, för att verkligen smaka på maten. Det spelar ingen roll om det är stilla eller kolvatten eller kranvatten.

Många vuxna dricker också vin till maten eller öl – men i slutändan förstör det smaken på maten. Och dessutom är alkohol en kaloribomb. Det gäller även lemonader, cola eller fruktjuicer.

Socker och alkohol metaboliseras snabbare än mer komplexa kolhydrater, fetter och proteiner från vår mat”. Om vi ​​konsumerar alkohol eller sockerhaltiga drycker till maten tar cellerna snabbast den energi som är tillgänglig för dem. Eftersom de enkla och dubbla sockerarterna från dessa drycker är lättare för kroppen att bryta ner, kan detta resultera i att energin från maten som konsumeras inte används direkt och lagras som fett.

Om du inte gillar ett glas vatten medan du äter kan osötat fruktte vara ett alternativ.

Mineralvattentest: 24 av 50 medelstora vatten är ” mycket bra”

Viktigt när det är varmt: Drick mycket! Vi har valt ut 50 mineralvatten för vår junitidning undersökt. Nästan hälften är mycket bra. Men: Vi kritiserar krom(VI), nitrat eller bor i vissa produkter. Nedbrytningsprodukter av bekämpningsmedel är också ett problem.

Dricker innan du äter kan vara en bra idé

Förresten: Att dricka ett glas vatten innan man äter kan vara nyttigt. Detta gäller särskilt för dem som måste titta på sin figur eller är på diet.

Genom vattnet sträcker ut magen, en lätt mättnadskänsla inträder. Som ett resultat planar glupska hungrattacker ut, och du kan äta mindre vid nästa måltid. Att dricka stimulerar också matsmältningen. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för att dricksvatten gör dig smal.

De flesta människor dricker för lite

Men ett generellt problem är att de flesta inte dricker tillräckligt. Kroppen behöver vätskan, inte minst för matsmältningen. ”Vuxna bör helst konsumera cirka 2,5 liter om dagen.

Men inte allt på en gång. Eftersom organismen bara kan bearbeta en begränsad mängd vätska väl. Enligt Wechsler är det optimalt att dricka ett glas i timmen.

Barns vätskebehov är lägre. Enligt rekommendationerna från German Society for Nutrition (DGE) bör till exempel barn i åldern fyra till sju år dricka 940 ml per dag.

Hur mycket är detta? Kranvatten, läskbryggare och vatten på flaska i en 1-års jämförelse

Vatten är relativt billigt – det kan vara Sant. Om man räknar ihop de cirka 275 liter vatten som en person förbrukar på ett år gör det skillnad om det är billigt vatten från kranen eller dyrare produkter från snabbköpet. Vi räknade.

Vår kropp behöver vatten

Dricka är viktigt eftersom vi dricker upp till 2,5 en dag liter vatten, till exempel genom svettning – även utan fysisk ansträngning. Om du inte kompenserar för denna förlust genom att dricka, kan kroppen inte längre optimalt försörja sig med syre och näringsämnen.

Det kan då visa sig, till exempel vid koncentrationsstörningar, huvudvärk, men också vid yrsel. Att inte dricka vätska på sju dagar kommer att leda till döden. Orsak: Att dö av törst.

Varför espresso efter att ha ätit hjälper matsmältningen

Tillbaka till att dricka medan du äter: ”Det är bäst om vattnet du dricker är ljummet”, säger nutritionisten Wechsler. För att ljummet vatten med en temperatur på runt 36 grader stimulerar ämnesomsättningen och därmed matsmältningen. Det är gott efter en fest.

Vilket för övrigt också hjälper matsmältningen – åtminstone för vuxna: Drick en espresso efter äta. De bitterämnen som finns i espresson hjälper också till att få igång matsmältningen. Helt bortsett från att en så stark kaffeshot efter en måltid är ett nöje för många.

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade