Gör yoghurtglass själv: Ett enkelt recept med en vegansk variant

Ett enkelt recept med en vegansk variant

Choklad, vanilj, jordgubb: Glass är ett måste på sommaren. I Tyskland konsumerade vi 8,1 liter glass per capita 2022. Det är inte konstigt att det som erbjuds i glassbarer tar fram allt mer ovanliga kombinationer och smaker.

Men tänk om närmaste glassbar är för långt bort och frysen är tom? Väldigt enkelt: gör din egen glass. Vad sägs om hemmagjord yoghurtglass? Du kan göra denna i förväg och variera den med färska bär, chokladströssel eller små bitar av kex varje gång.

Gör yoghurtglass själv : Så här fungerar det utan en glassmaskin

ingredienser

För ca 600 gram yoghurtglass behöver du:

200 g grädde

350 g helmjölksyoghurt (fetthalt på minst 3,5 procent)

80 g strösocker

1 msk citronsaft (till 2 msk efter smak)

Beredning av hemmagjord yoghurtglass

Visa grädden tills den blir hård.

Blanda ihop strösocker och citronsaft, tillsätt yoghurten och vänd ihop i den vispade grädden.

Häll massan i en lång form och lägg den i frysen.

Den yoghurtglass måste frysas i minst sex timmar och röras väl med en sked eller mosas med en mixer. Ta ut de första två timmarna ur frysen och rör om var 30:e minut, därefter räcker det med en gång i timmen.

Naturligtvis är det ännu enklare med en glassmaskin: Efter de två första stegen är det bara att röra om blandningen i glassmaskinen i 30 minuter tillåter.

Recept – Variant: Vegansk yoghurtglass

Veganer eller personer med en laktosintolerans behöver inte göra utan den uppfriskande glasssmaken. Du ändrar bara ingredienserna lite:

350 g vegansk yoghurt (soja yoghurt passar bra)

2-3 msk agave sirap

1 msk citronsaft

valfritt lite vaniljmassa

Förberedelser:

Blanda alla ingredienser med en stavmixer och lägg antingen glassmassan i glassmaskinen i cirka 20 minuter eller frys in i frysen i minst tre timmar.

Tips: Om du vill kan du till exempel mosa ner frysta hallon i glassmassan. Vid servering garnera yoghurtglassen med några blad färsk mynta, doften av färsk mynta passar perfekt till den svala glassen.

Chokladglasstest: gör glass själv eller köpa den?

Att göra glass själv är en bra idé, men det tar lite tid innan glass är helt frusen. Om du föredrar att köpa glass kan vi rekommendera många av de produkter som granskats i vårt 2022 chokladglasstest. Två gånger har laboratoriet dock påträffat mineralolja.

Chokladglass i testet: Laboratoriet möter mineralolja två gånger

Vi tog en närmare titt på 20 typer av chokladglass. Resultatet: många produkter imponerar med innehåll och smak. Vi kan dock inte avfärda chokladglassen utan kritik.

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade