Hur mycket vatten ska du dricka om dagen?

Hur mycket vatten ska du dricka om dagen?

Vatten är viktigt för människors liv: om du dricker tillräckligt vatten, du är mer effektiv.

Den idealiska mängden vatten per dag varierar beroende på ålder, temperatur och fysisk ansträngning.

Regelbundet drickande och rätt dryck är viktigt.

Är du en sådan person som ständigt är törstig och nu på sommaren dricker liter vatten varje dag? Eller snarare till omgivningen som flera gånger om dagen måste påminnas om att åtminstone dricka ett glas vatten?

Hur som helst – vi frågar oss alla ofta: Hur många liter vatten om dagen ska det vara? Hur mycket vätska är för lite? Och kan man faktiskt dricka för mycket? Gäller de rekommenderade dricksmängderna även i värmen?

Den idealiska mängden vatten per dag – är individuell

Vatten är livsviktigt för vår kropp, det består trots allt av ca. två tredjedelar av exakt denna vätska. Kroppen reglerar temperaturen, ämnesomsättningen och transporterar näringsämnen genom vattnet som vi konsumerar. Du kan bara prestera bra om du dricker vatten regelbundet

Som allmänt indikation på hur mycket vatten du ska dricka per dag är ofta 1,5 liter nämns.

Detta gäller dock inte alla människor lika mycket: ammande kvinnor och unga har ett högre vattenbehov, barn och äldre måste dricka mindre vatten.

I detalj rekommenderas att barn och ungdomar tar i sig följande mängder vatten från drycker:

Barn från ett till fyra år: 0,82 l/dag

Barn från fyra till tio år: 0,94 l/dag

 

Sju till tio år: 0, 97 l/dag

Barn i åldern 10 till 13: 1,17 l/ dag

Ungdomar mellan 13 och 15: 1,33 l/dag

 

Tonåringar och unga vuxna har det högsta vattenbehovet, varefter den rekommenderade mängden att dricka minskar långsamt igen över livets gång:

15-19 åringar : 1,53 l/dag

 

Vuxna mellan 19 och 25 år: 1,47 l/dag

25 till 51 åringar: 1,41 l/dag

vuxna 51 upp till 65 år: 1,23 l/dag

Personer över 65 år: 1,31 l/dag

Gravida kvinnor och särskilt Ammande kvinnor: Medan gravida bara har ett något högre vattenbehov, nämligen 1,47 liter per dag, Ammande kvinnor bör till och med dricka 7 liter vatten om dagen. Kvantiteterna hänför sig endast till mängden vatten i drycker.

 

Tillsatt vatten som du får från mat. Bra att veta också: De allmänna råden tar inte heller hänsyn till att alla inte är lika stora, har samma kroppsbyggnad eller samma ämnesomsättning.

Mineralvatten vid ÖKO-TEST

Vi har precis skickat medelstort mineralvatten till laboratoriet för att testas för skadliga ämnen. Många varumärken fick toppbetyg. Alla produkter och testresultat finns i ePaper – klicka bara på följande ruta:

Mineralvatten i test: 24 medelstora vatten med toppbetyg

Vi undersökte 50 medelstora mineralvatten från alla över Tyskland. Resultatet: nästan hälften av dem fick toppbetyg. I vissa produkter kritiserar vi dock krom(VI), nitrat eller bor Nedbrytningsprodukter från bekämpningsmedel är också ett problem.

Drick lika mycket vatten varje dag – eller mer när det är varmt?

Med tillräcklig energiförsörjning och utan några speciella händelser. Men så fort du tränar och svettas, konsumerar mycket bordssalt eller mycket protein bör du också dricka mer vatten

Detsamma gäller för sjukdagar då du lider av feber, diarré eller kräkningar. Då behöver kroppen mer vatten.
Varma dagar på sommaren
och med torr luft gör du något bra för din kropp med mer vätska Viktigt: Även om en iskall lemonad eller ett self-ice tea kan vara trevligt och uppfriskande under varma dagar, om du inte dricker iskalla drycker när det är varmt. Dessa kan leda till magkramper och som ett resultat försvårat vätskeintag. Bättre att du dricker vatten och Co. svalt till ljummet, alltså om kroppstemperatur

Tips att (inte bara) dricka tillräckligt på sommaren

Om rent vatten är för intetsägande för dig kan du också dricka osötad frukt eller örtte.

Läsk och frukt juicer bör endast konsumeras i måttlig dryck, eftersom de vanligtvis är fulla av socker och fulla av smakämnen och färgämnen.

Kaffe och svart te förser naturligtvis också kroppen med vatten och kan läggas till den dagliga mängden. Om du vill göra något bra för din hälsa bör du undvika för mycket socker i din varma dryck.

Istället för att dricka en hel liter vatten först på morgonen, är det bättre att dricka det regelbundet under dagen. Detta kommer att förhindra att du får cirkulationsproblem eller huvudvärk.

Varma dagar bör du dock dricka ett glas vatten på morgonen för att kompensera för vätskeförlusten under natten, kompensera genom att svettas

Sätt ett helt glas vatten bredvid till dig. Så fort du har druckit den tom, fyll den igen

Om du helt enkelt glömmer att dricka kan du ladda ner laddar en app till din smartphone. Detta påminner dig regelbundet om att ta en klunk

Ta alltid med dig en full vattenflaska när du är ute och går.

Vattenbubblartest: Vilka modeller är värda pengarna?

Om du dricker kranvatten istället för att köpa mineralvatten sparar du pengar och gör något bra för miljön. Kranvatten har trots allt en bättre klimatbalans och orsakar inget avfall. Men hur går det med enheterna från Aarke, Brita, Sodastream & Co.? Vi testade sju.

Viktigt

Du ska inte överdriva med dricksvatten heller. Att dricka för mycket vatten varje dag kan leda till vattenförgiftning (hyponatremi), vilket orsakar brist på salt i blodet. För mycket vatten kan tunna ut blodet och förändra mineralbalansen.

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade