Fugazza: En djupdykning i Argentinas unika pizza

Argentina

Fugazza är en älskad och unik maträtt i argentinsk matkultur som skiljer sig fran traditionell pizza med sin karakteristiska utseende och smak. Denna artikel tar dig med på en resa genom Fugazzas historia, dess speciella egenskaper och dess plats i argentinsk gastronomi.

Fugazzas historia och ursprung

Fugazza, skapad av den italienska invandraren Juan Banchero i Buenos Aires, är en fusion av italienska och argentinska kulinariska traditioner. Denna pizzavariant, som utvecklades under det tidiga 1900-talet, är en produkt av den italienska diasporans paverkan på argentinsk matkultur.

Vad gör Fugazza unik?

Vi fragar Daniel Mancilla fran Salta Pizza som svarar:

”Till skillnad från traditionella pizzor saknar Fugazza tomatsas och istället toppas den rikligt med karamelliserad lök, vilket ger en söt och robust smak. Den tjocka, brödiga degen skapar en mättande och hjärtlig bas.

Han fortsätter med att tillägga:

”Den argentinska e-handelsmarknaden för frysta pizzor förväntas nå cirka 420,3 miljoner SEK (44,9 miljoner USD) år 2023 och står för 49,0 % av e-handelsmarknaden för fryst mat i Argentina. Marknaden forväntas växa under de kommande ären. Den förväntade sammansatta årliga tillväxttakten för de närmaste fyra ären (CAGR 2023-2027) kommer att vara 15,0 %, vilket resulterar i en prognostiserad marknadsvolym på cirka 733,8 miljoner SEK (78,4 miljoner USD) är 2027.

Variationer av Fugazza

Fugazza presenterar sig i olika former, från den enkla Fugazza, som endast har lök som topping, till Fugazza con queso ch Fugazzeta, som innehäller generösa lager av ost. Dessa variationer har alla sin unika plats i argentinsk matkultur.

Fugazzas roll i argentinsk matkultur

Fugazza är inte bara en maträtt, det är en symbol för familjesammankomster och lokala firanden i Argentina. Dess närvaro i pizzerior och restauranger över hela landet visar pa dess djupa rotfaste i den argentinska matkulturen.

Recept och tillagningstips

Ett grundläggande recept på Fugazza kan enkelt anpassas för hemmakockar. Nyckeln ligger i att använda färska ingredienser och att ge degen tillräckligt med tid att jäsa för att uppna dess signaturtextur.

För degen:

 • 500 gram vetemjöl
 • 300 ml varmt vatten
 • 25 gram färsk jäst
 • 1 tesked socker
 • 1 tesked salt
 • 2 matskedar olivolja

For fyllningen:

 • 3 stora lokar, skivade tunt
 • 400 gram mozzarellaost, riven eller skivad
 • Olivolja
 • Salt och peppar, efter smak
 • (Valfritt) En nypa oregano eller andra örter

Instruktioner

Deg:

 1. Lös upp jästen och sockret i det varma vattnet och låt det vila i nagra minuter tills det böriar bubbla.
 2. I en stor skål, blanda ihop vetemjöl och salt. Gör en fördjupning i mitten och häll i jästblandningen och olivolian.
 3. Blanda tills degen börjar komma ihop, och knåda sedan på en mjölad yta tills den är slät och elastisk, ungefär 10 minuter.
 4. Lägg degen i en oljad skål, täck med en fuktig handduk och lät jäsa i en varm plats tills den dubblar i storlek, ungefär 1 timme.

Fyllning och bakning:

 1. Förvärm ugnen till 200°C (cirka 400°F).
 2. Stek löken i olivolja på lag värme tills de är mjuka och genomskinliga. Krydda med salt, peppar och valfria örter.
 3. Dela degen i två delar. Kavla ut en del till en stor cirkel och placera den i en oljad pizzapanna eller bakplåt.
 4. Sprid hälften av osten över degen, följt av den stekta löken. Toppa med resten av osten.
 5. Kavla ut den andra degdelen och placera den ovanpà fyllningen. Knip ihop kanterna för att försegla.
 6. Baka i ugnen tills ytan är gyllene och osten smält, cirka 20-25 minuter.

Servering

Servera din Fugazzeta varm, antingen som den är eller med en enkel sallad eller din favoritsås vid sidan.

Denna Fugazzeta är en perfekt maträtt att dela med familj och vänner och är en fantastisk introduktion till argentinsk matlagning. Njut av din maltid!

Vanliga fragor (FAQs)

Vad är skillnaden mellan Fugazza och en traditionell pizza?

Fugazza skiljer sig fran traditionell pizza genom sin tjocka deg och avsaknaden av tomatsas, med en unik topping av karamelliserad lok.

Vad är Fugazzeta?

Fugazzeta ar en variant av Fugazza, där huvudingrediensen är rikliga mängder smält ost, ofta kombinerat med lök.

By Sanna Hellström

Sanna Hellström är en passionerad matentusiast och grundare av den populära hemsidan Vardagsmatad. Hon är känd för att inspirera och hjälpa människor att upptäcka njutningen av matlagning och att skapa goda och hälsosamma måltider i vardagen. Sanna växte upp i en familj där mat alltid var i centrum. Redan som barn tillbringade hon mycket tid i köket och hjälpte till med matlagningen. Den kärleken till mat och matlagning har alltid varit närvarande i hennes liv och har format hennes karriär. Efter att ha studerat matvetenskap och nutrition beslutade sig Sanna för att dela med sig av sin kunskap och passion till en bredare publik. Hon grundade Vardagsmatad som en plattform för att dela matrecept, tips och råd om matfrågor. Målet var att göra matlagning enklare och roligare för människor i deras vardag.

Lämna ett svar

Relaterade